woensdag, mei 22, 2024

Familierecht

Het familierecht is meer dan alleen echtscheidingen. Hieronder treft u enkele voorbeelden van het familierecht.

Scheiden of samenleving verbreken

Als u gaat scheiden of een samenleving verbreekt, heeft u ook een advocaat nodig. Een echtscheiding kan alleen via een procedure bij de rechtbank, en daarvoor heeft u altijd een advocaat nodig. Maar ook bij de verbreking van een samenleving kunnen problemen ontstaan bij de afwikkeling ervan. Vooral als u samen kinderen heeft en/of een eigen woning.

Alimentatie berekenen

Ook nadat u al gescheiden bent, kan het zijn dat uw omstandigheden wijzigen waardoor u meer alimentatie wilt ontvangen of juist minder alimentatie betalen. Een advocaat kan de juiste alimentatie berekenen waar u recht op heeft of die u zou moeten betalen. Hij kan u tevens adviseren of het de moeite loont om wijziging van de alimentatie te vragen. Voor een wijziging van een alimentatieverzoek heeft u altijd een advocaat nodig.

Elk jaar mag u de alimentatie indexeren. Bekijk en bereken de indexatie van dit jaar op de website van het LBIO.

Omgang en gezag in het familierecht

Onder familierecht valt ook het recht op omgang en gezag over uw kinderen. Krijgt u de kinderen niet voldoende te zien of vindt u juist dat uw ex de kinderen niet meer zou mogen zien omdat hij/zij de kinderen ernstig schaadt? Wilt u verhuizen met de kinderen maar geeft uw ex geen toestemming? Het is verstandig een advocaat in de arm te nemen en niet te lang proberen de problemen zelf op te lossen. Dat werkt meestal escalerend en dan zijn er enkele verliezers.

Scheiden en eigen woning

Als mensen gaan scheiden moet de eigen woning verdeeld worden. Soms kan één van de ex-partners de andere uitkopen, maar meestal moet de woning verkocht worden. Vaak wil één van de partijen niet meewerken. In dat geval is het ook verstandig om een advocaat om advies te vragen.

Voornaamswijziging en (achter) naamswijziging

Er kunnen veel redenen zijn om uw naam te willen wijzigen. Meestal zien we die verzoeken bij vrouwen die in het buitenland zijn getrouwd en daar hun eigen meisjesnaam zijn kwijtgeraakt. Na een echtscheiding willen ze graag weer hun oude naam dragen. Maar uw naam kan ook om andere redenen een last voor u zijn. Wilt u uw voornaam of achternaam wijzigen? Dan heeft u in sommige gevallen een advocaat nodig.

Voogdij is ook familierecht

Ook voogdij valt onder het familierecht. Meestal gaat de benoeming van een voogd via een notaris en stelt men een voogd aan die voor je kinderen zorgt in geval van overlijden van de ouders. Voedt u een of meer kinderen op die niet van u zijn terwijl de ouder nog leeft? Dan kan het interessant zijn om de voogdij daarover te vragen. U kunt dan zonder toestemming van de ouders beslissingen nemen en heeft recht op kinderbijslag en andere eventuele toelages. Wilt u de voogdij regelen over de kinderen van een ander? Dan heeft u een advocaat nodig.

Advies van een advocaat familierecht

De advocaten van Kortman Advocaten kunnen u adviseren en bijstaan. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om te vragen of we u kunnen helpen: 070 302 40 30 of het contactformulier.

Meer over......

Recente artikelen

Kom werken bij Kortman Advocaten Den Haag

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.