dinsdag, juni 18, 2024

Omgangsregeling en gezag

Als u uit elkaar gaat of gaat scheiden en u heeft samen minderjarige kinderen, dan ontstaan er vaak conflicten over de omgangsregeling met de kinderen en het gezag. De volgende kwesties rondom omgang en gezag komen regelmatig voor. Onze advocaten op het gebied van het familierecht weten alles van omgangsregelingen en gezag.

Krijgt u de omgangsregeling met de kinderen niet goed geregeld?

Wanneer je er als ouders niet samen uitkomt bij wie de kinderen moeten gaan wonen en/of hoe vaak u de kinderen mag zien, dan kunt u met behulp van een advocaat een uitspraak hierover door een rechter afdwingen. In spoedgevallen kan er op korte termijn ook een voorlopige voorziening worden gevraagd.

Wordt de omgangsregeling niet nageleefd of staat uw ex de kinderen niet af?

Wanneer uw ex zich niet houdt aan een omgangsregeling, kunt u met behulp van een advocaat een kort geding starten om de kinderen alsnog te kunnen zien. Vaak is een brief van een advocaat overigens voldoende en hoeft er uiteindelijk niet te worden geprocedeerd.

Heeft u geen gezag?

Als u als ouder (nog) geen gezag heeft over uw kinderen, dan wordt dat vaak een probleem wanneer u en uw partner uit elkaar gaan. Waar je eerst goed samen door één deur kon en samen de beslissingen nam, word je er nu vaak buiten gehouden en heb je minder zeggenschap. De wet geeft in principe ieder ouder het recht om het ouderlijk gezag over de kinderen te krijgen, behalve wanneer dat tegen het belang van het kind in zou gaan. Wil uw ex niet meewerken aan het verkrijgen van het gezag, dan kunt u dat via een gerechtelijke procedure aanvragen. U heeft daarvoor wel een advocaat nodig.

Wilt u alleen het gezag krijgen of wil u ex uw gezag ontnemen?

Hoewel de hoofdregel is dat beide ouders recht hebben op het ouderlijk gezag ten aanzien van hun minderjarige kinderen, zijn er situaties waarin het niet wenselijk is dat een ouder het ouderlijk gezag houdt. Wij kunnen bijstaan wanneer u het eenhoofdig gezag wilt krijgen of wanneer uw ex een procedure tegen u heeft aangespannen om u uit het ouderlijke gezag te ontzetten.

Heeft u vragen over een omgangsregeling of gezag? Stel ze gerust aan onze advocaten: 070 302 40 30 of het contactformulier.

Meer over......

Recente artikelen

Kom werken bij Kortman Advocaten Den Haag

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.