Als u uit elkaar gaat of gaat scheiden en u heeft samen minderjarige kinderen, dan ontstaan er vaak conflicten over de omgangsregeling met de kinderen en het gezag. De volgende kwesties rondom omgang en gezag komen regelmatig voor. Onze advocaten op het gebied van het familierecht weten alles van omgangsregelingen en gezag.
Krijgt u de omgangsregeling met de kinderen niet goed geregeld?
Wanneer je er als ouders niet samen uitkomt bij wie de kinderen moeten gaan wonen en/of hoe vaak u de kinderen mag zien, dan kunt u met behulp van een advocaat een uitspraak hierover door een rechter afdwingen. In spoedgevallen kan er op korte termijn ook een voorlopige voorziening worden gevraagd.
Wordt de omgangsregeling niet nageleefd of staat uw ex de kinderen niet af?
Wanneer uw ex zich niet houdt aan een omgangsregeling, kunt u met behulp van een advocaat een kort geding starten om de kinderen alsnog te kunnen zien. Vaak is een brief van een advocaat overigens voldoende en hoeft er uiteindelijk niet te worden geprocedeerd.
Heeft u geen gezag?
Als u als ouder (nog) geen gezag heeft over uw kinderen, dan wordt dat vaak een probleem wanneer u en uw partner uit elkaar gaan. Waar je eerst goed samen door één deur kon en samen de beslissingen nam, word je er nu vaak buiten gehouden en heb je minder zeggenschap. De wet geeft in principe ieder ouder het recht om het ouderlijk gezag over de kinderen te krijgen, behalve wanneer dat tegen het belang van het kind in zou gaan. Wil uw ex niet meewerken aan het verkrijgen van het gezag, dan kunt u dat via een gerechtelijke procedure aanvragen. U heeft daarvoor wel een advocaat nodig.
Wilt u alleen het gezag krijgen of wil u ex uw gezag ontnemen?
Hoewel de hoofdregel is dat beide ouders recht hebben op het ouderlijk gezag ten aanzien van hun minderjarige kinderen, zijn er situaties waarin het niet wenselijk is dat een ouder het ouderlijk gezag houdt. Wij kunnen bijstaan wanneer u het eenhoofdig gezag wilt krijgen of wanneer uw ex een procedure tegen u heeft aangespannen om u uit het ouderlijke gezag te ontzetten.
Heeft u vragen over een omgangsregeling of gezag? Stel ze gerust aan onze advocaten: 070 302 40 30 of het contactformulier.
Meer over......
Alimentatie wijzigen: wat is mogelijk? Twee voorbeelden
Na het einde van een relatie of huwelijk is het vaststellen of wijzigen van alimentatie een veel besproken onderwerp. Kinderalimentatie betaalt of ontvangt u voor de kosten van de opvoeding of verzorging van uw kinderen. Partneralimentatie is bedoeld voor uw ex-partner en zorgt ervoor dat uw ex na het einde...
Vervangende toestemming verhuizing. Hoe zit het?
In deze blog schrijf ik over de vervangende toestemming voor verhuizing. Als u en uw ex-partner samen gezag hebben over uw kinderen mag u niet zomaar met uw kinderen verhuizen. U heeft dan toestemming van de andere ouder nodig. Geeft uw ex-partner die toestemming niet of wilt u de toestemming...
Ik ga scheiden – 10 tips van een advocaat
Wat moet ik weten als ik ga scheiden? Begin met het lezen van deze 10 tips en adviezen. Onze echtscheidingsadvocaten kunnen u vervolgens verder helpen.
Indexering alimentatie 2020
Alimentatie wordt jaarlijks verhoogd. Lees hier alles over de indexering alimentatie 2020 en hoe je die moet berekenen.
Minnelijke schikking of procederen?
Bij echtscheiding is soms een minnelijke schikking beter maar in andere gevallen kun je beter procederen. Lees hier wanneer je welke keuze maakt.