In een vaststellingsovereenkomst staan alle afspraken die de werkgever met jou wil maken over het einde van jouw arbeidsovereenkomst. In de meeste gevallen doet de werkgever een voorstel voor jouw ontslag, maar als werknemer kun ook jij een arbeidsovereenkomst opzeggen. Een vaststellingsovereenkomst is een juridische tekst met veel vaktaal. Vraag daarom op tijd advies aan een van onze arbeidsrechtadvocaten over jouw situatie: bel 070 302 40 30 of gebruik het contactformulier. Voorkom gedoe en laat jouw vaststellingsovereenkomst controleren door een advocaat!
Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst?
De belangrijkste onderwerpen in een vaststellingsovereenkomst zijn de reden voor het ontslag, wie het initiatief nam voor het ontslag, de einddatum van jouw arbeidsovereenkomst, hoe er wordt omgegaan met vakantiedagen en de laatste dagen die jij werkt. Ook bespreek je praktische onderwerpen, zoals wanneer jij de werkspullen inlevert en dat de werkgever een positief getuigschrift geeft.
De ontslagvergoeding
In de vaststellingsovereenkomst kan een vergoeding worden afgesproken voor het ontslag. Vaak wordt de hoogte daarvan berekend aan de hand van de wettelijke transitievergoeding. Dat hoeft niet! Als er redenen zijn voor een hogere vergoeding, bijvoorbeeld als de werkgever je niet mag ontslaan, dan kan jij een hogere vergoeding vragen. Je kan zelf onderhandelen over de hoogte van de vergoeding of een advocaat van Kortman Advocaten vragen om hulp.
Werkloosheidsuitkering en de vaststellingsovereenkomst
Om na het ontslag een ww-uitkering (Werkloosheidsuitkering) te krijgen, moet de overeenkomst voldoen aan enkele voorwaarden. In de overeenkomst moet staat dat het initiatief van het ontslag bij de werkgever lag en dat de werknemer geen schuld heeft. De ontslagreden is daarom vaak een reorganisatie of een verschil in inzicht. Zo voorkom jij dat jij geen uitkering krijgt.
Daarnaast heb jij pas recht op een ww-uitkering als de wettelijke opzegtermijn is gevolgd. Je kunt afspreken dat jij per direct stopt met werken, maar het UWV houdt altijd rekening met de opzegtermijn. Als jij volgens de wet recht hebt op een opzegtermijn van één maand, dan krijg jij pas één maand later een ww-uitkering. Het is daarom slim om af te spreken dat jij pas stopt met werken na de opzegtermijn of dat de werkgever betaalt voor de periode dat jij nog geen ww-uitkering krijgt.
Als je ziek bent, is het niet slim om een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Je krijgt dan problemen met het UWV wanneer jij een Ziektewetuitkering aanvraagt.
Bedenktijd
Heb jij de vaststellingsovereenkomst toch al getekend? Na het tekenen heb jij twee weken bedenktijd. Je kunt binnen die twee weken terugkomen op je ontslag. Je stuurt dan een bericht naar je werkgever om aan te geven dat je de vaststellingsovereenkomst ontbindt. Je arbeidsovereenkomst wordt dan weer geldig! Je hoeft hiervoor geen reden te geven.
Staat de bedenktermijn niet in de vaststellingsovereenkomst? Dan heb jij een bedenktijd van drie weken.
Vraag advies!
Een vaststellingsovereenkomst kan heel ingewikkeld zijn. Wil jij meer informatie over een vaststellingsovereenkomst? Heb jij hulp nodig bij het opstellen ervan of jij wil een vaststellingsovereenkomst laten controleren?
De arbeidsrecht advocaten van Kortman Advocaten kunnen jou helpen. Onze advocaten hebben ervaring met het arbeidsrecht en helpen mensen over heel Nederland. Misschien kom jij in aanmerking voor een toevoeging of gesubsidieerde rechtsbijstand (pro deo).
Neem voor een gratis eerste gesprek contact op en vraag hoe wij jou kunnen helpen: 070 302 40 30 of gebruik het contactformulier.