Tijdens de coronacrisis hebben veel ondernemers te maken met omzetverlies. De NOW regeling (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) is bedoeld om werknemers met een vast of tijdelijk contract in dienst te houden ondanks dat de werkgever omzetverlies lijdt. Fijn voor u als ondernemer en werkgever, zodat u een goede kracht niet hoeft te ontslaan en u niet op de kosten wordt gejaagd.
Het voorschot en de definitieve berekening van de NOW regeling
Bij het indienen van uw aanvraag voor tegemoetkoming geeft u het verwachte percentage omzetverlies aan. U dient uw aanvraag in op de website van het UWV. Later, wanneer het daadwerkelijke omzetverlies bekend is, vraagt u een definitieve berekening aan. U moet altijd een definitieve berekening aanvragen! Anders kan het UWV de tegemoetkoming volledig weigeren. Bij de definitieve vaststelling wordt rekening gehouden met de werkelijk uitbetaalde loonsom. Vervolgens berekent het UWV de definitieve subsidie en vraagt het UWV het te veel betaalde bedrag terug. Tegen de beslissing van het UWV kunt u bezwaar maken en daarna beroep instellen.
Korting op de NOW regeling door ontslag werknemer
De NOW regeling strekt ter voorkoming van ontslagen. Het is daarom niet de bedoeling dat u als werkgever de arbeidsovereenkomst van een werknemer opzegt. Het ontslag van een werknemer op grond van bedrijfseconomische redenen betekent een fikse korting op uw tegemoetkoming. De minister moet deze korting volgens de NOW regeling altijd toepassen.
De rechtbank Breda heeft onlangs een uitspraak gedaan over de korting op de tegemoetkoming. In die uitspraak heeft de rechtbank geoordeeld dat ondanks dat de minister de korting volgens de regeling altijd moet toepassen en geen uitzonderingen mogelijk zijn, de minister toch moet kijken naar de omstandigheden van het geval en hij een belangenafweging moet maken. De Algemene wet bestuursrecht (Awb) geeft namelijk regels over het verlenen van subsidie, waar de NOW regeling onder valt. Volgens die wet moet de minister wél een belangenafweging maken wanneer hij een subsidie lager vaststelt. De rechtbank oordeelde dat het besluit daarom onvoldoende was gemotiveerd.
De rechtbank gaf de minister tijdens de zitting een kans om het gebrek te repareren. De minister heeft op de zitting een belangenafweging gemaakt en uitgelegd dat hij de korting niet toepast als de werknemer toch in dienst blijft en loon krijgt uitbetaald. De minister had in dit geval de werkgever geïnformeerd over de gevolgen van het ontslaan van de werknemer voor de tegemoetkoming. De rechtbank was daarom van oordeel dat de werkgever de gevolgen van het ontslag kende en de minister de tegemoetkoming mocht verlagen.
Vragen over uw tegemoetkomig of de NOW regeling?
Wanneer de minister de tegemoetkoming van de NOW regeling lager wil vaststellen, moet hij een belangenafweging maken en alle omstandigheden van uw geval betrekken. Uit de uitspraak van de rechtbank Breda blijkt dat door de juiste stappen te zetten de korting op de tegemoetkoming voorkomen had kunnen worden. Het is daarom belangrijk om altijd iemand met kennis van zaken naar uw dossier te laten kijken. De medewerkers van Kortman Advocaten hebben ervaring met het bestuursrecht en kunnen u adviseren of bijstaan op verschillende onderwerpen. Neem voor een eerste gratis gesprek contact op met mr. G.A. Verhoeven om te vragen of hij u kan helpen: 070 302 40 30, per e-mail of het contactformulier.