Ik heb veel geschreven over de urgentieverklaring (ook wel voorrangsverklaring genoemd) en waar uw gemeente naar kijkt bij uw aanvraag. In eerdere blogs heb ik uitgelegd wat een urgentieverklaring is en wat u moet doen bij een afwijzing van uw aanvraag. In deze blog schrijf ik over een bijzondere situatie bij de aanvraag en de afwijzing. Ook behandel ik een voorwaarde die niet in alle gemeenten voorkomt. De regels over urgentieverklaringen zijn niet voor alle gemeenten hetzelfde en vaak ingewikkeld. Neem daarom op tijd contact op met een gespecialiseerd advocaat en stel uw vraag: 070 302 40 30 of contactformulier.
Urgentieverklaring afgewezen in Brabant
In de meeste regio’s bepaalt de gemeente zelf aan wie en aan wie niet een urgentieverklaring wordt verleend. In de regio Midden en Oost-Brabant, waaronder Tilburg en Den Bosch, is dit anders. Deze gemeenten in Brabant hebben de urgentieverlening uitbesteed aan woningbouwverenigingen. De gemeente Eindhoven neemt wel zelf de beslissing over uw aanvraag voor urgentie.
De wet verbiedt het namelijk niet dat het verlenen van urgentie wordt gedaan door een ander dan de gemeente. De gemeente heeft een verantwoordelijk om voldoende ruimte te maken voor (de bouw van) sociale huurwoningen maar is niet verplicht zelf de voorwaarden van urgentie te bepalen en te regelen. Een urgentieverklaring vraagt u in de gemeente Tilburg en Den Bosch niet aan bij de gemeente maar bij een woningbouwvereniging of een samenwerking daarvan. U moet daarom een andere procedure volgen als de aanvraag wordt afgewezen. U kunt geen bezwaar maken bij de gemeente of in beroep gaan bij de bestuursrechter. U moet de beslissing aanvechten bij de woningbouwvereniging.
Ondanks dat het een andere procedures is, u kunt een afwijzing laten toetsen door een rechter. Wilt u een procedure starten tegen de afwijzing van uw aanvraag? Vraag om hulp van mr. G.A. Verhoeven, advocaat bij Kortman Advocaten.
Urgentieverklaring in gemeente Arnhem-Nijmegen
Eerder heb ik een blog geschreven over de meest voorkomende voorwaarden voor een urgentie- of voorrangsverklaring. Een urgentieverklaring vanwege het einde van een relatie of een echtscheiding krijgt u niet in alle gemeenten. In de regio Den Haag, Rotterdam en Utrecht wordt in de meeste gevallen geen urgentie verleend voor het einde van een relatie. Dit kan anders zijn als u kinderen heeft.
In de regio Arnhem-Nijmegen in Gelderland werken woningbouwverenigingen samen onder de naam Entree. De urgentiecommissie behandelt aanvragen voor urgentie. In Arnhem-Nijmegen is het wel mogelijk om urgentie te krijgen omdat uw relatie is verbroken of omdat u bent gescheiden. Het einde van een relatie is zelfs de meest voorkomende reden waarom urgentie in de regio Arnhem-Nijmegen wordt verleend! Waar het in veel gemeente niet mogelijk is om urgentie te krijgen vanwege het einde van een relatie, is het in deze regio wel mogelijk. Is uw aanvraag toch afgewezen? Neem dan contact op.
Stel uw vraag over urgentie aan een advocaat
Wilt u weten wat precies de mogelijkheden zijn in uw regio? Of wilt u bezwaar maken tegen de afwijzing van uw aanvraag of een beslissing laten toetsen door een rechter? Neem dan contact op en laat u adviseren door mr. G.A. Verhoeven. Hij is advocaat en kan u helpen: 070 302 40 30 of gebruik het contactformulier.
——————————————————————————————
1. In de gemeente Tilburg en Den Bosch behandelt een samenwerkingsverband van woningbouwverenigingen aanvragen voor urgentie. De bestuursrechter is daarom niet bevoegd hierover te beslissen: Raad van State 1 februari 2023, ECLI:NL:RVS:2023:392 en 22 maart 2023, ECLI:NL:RVS:2023:1127.
2. Entree regelt de urgentieverklaringen via de website van urgentiecommissie.nl. Einde van een relatie is de meeste voorkomende reden voor urgentie in de regio Arnhem-Nijmegen volgens het jaarverslag 2022: https://www.urgentiecommissie.nl/jaarverslagen/jv2022AN/#urgentie-onder-voorwaarden.