Ik fiets dagelijks langs parken, huizen en grote appartementengebouwen naar mijn werk. Een prettige omgeving die de gemeente in stand houdt door middel van regels over de welstand. Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning of klachten over uw omgeving komt de ‘welstand’ of een ‘welstandsadvies’ vaak aan bod.
In deze blog leg ik uit wat de welstand is en wat de redelijke eisen van welstand zijn, wie de regels toetst en wat u kunt doen als u het niet eens bent met een welstandadvies. Tot slot geef ik een voorbeeld dat tot de verbeelding spreekt.
Wat zijn de redelijke eisen van welstand?
De redelijke eisen van welstand is een verzameling van regels waarmee de gemeente het uiterlijk van een woning, straat, wijk of stad bepaalt. De regels gaan over het uiterlijk van een gebouw, de grootte, de kleur of zelfs de vorm van een pand of aanbouw. Omdat smaken verschillen en elke omgeving anders is, zijn de regels geen harde eisen. Per individueel geval kijkt de gemeente of het gebouw past in de omgeving.
Hoe krijgt u te maken met de redelijke eisen van welstand?
Wanneer u een aanvraag indient voor een omgevingsvergunning toetst de gemeente aan de redelijke eisen van welstand. De aanvraag wordt op verschillende punten beoordeeld. De welstand is daar een van. Veel gemeenten schakelen voor advies een welstandscommissie in. Die commissie adviseert de gemeente en, hoewel de gemeente het advies niet hoeft te volgen, neemt de gemeente het advies bijna altijd over.
Ook voor een aanbouw of gebouw zonder vergunning kunnen de redelijke eisen van welstand in beeld komen. De gemeente namelijk kan optreden tegen bouwwerken die in ernstige mate in strijd zijn met de welstand, of op uw verzoek onderzoek doen.
Oneens met het advies van de welstandscommissie?
Als u het niet eens bent met het advies van de welstandscommissie en de gemeente wijst uw aanvraag af, dan kunt u bezwaar maken. Lees in deze blog hoe u bezwaar maakt en waar u op moet letten.
De bezwaarprocedure kan ingewikkeld zijn. Vraag daarom op tijd advies aan een advocaat. Een advocaat kan aan de gemeente uitleggen waarom het advies niet goed is zodat u toch een vergunning krijgt. U staat ook sterker als u een tegenadvies laat opstellen door een deskundige. Een rechter is namelijk zelf geen deskundige en de gemeente moet altijd reageren op een tegenadvies.
Een voorbeeld: antennemast op het dak
Als voorbeeld bespreek ik de volgende rechterlijke uitspraak: een man heeft op het dak van zijn appartement een antennemast geplaatst. Omwonenden hebben last van de antenne en vragen de gemeente tegen de mast op te treden. De omwonenden dienen hiervoor een verzoek om handhaving in. De gemeente stuurt een controleur op pad en vraagt advies aan de welstandscommissie.
De welstandscommissie adviseert dat de antennemast ernstig in strijd is met de redelijke eisen van welstand. De antennemast is goed zichtbaar vanaf de straat en wijkt af van wat in de omgeving normaal is. De antennemast staat in een omgeving die zorgvuldig is ontworpen en de mast is daarin een valse toon.
De man is het niet eens met het advies. Hij stapt naar de rechter maar krijgt van de rechter geen gelijk. Hoewel de gemeente eerder heeft gezegd dat de mast mag blijven staan, heeft de man een vergunning nodig en de antennemast is zo ernstig in strijd met de redelijk eisen van welstand dat de mast weg moet.
Vraag om advies!
Een antennemast in een goed ontworpen gebied wijkt af van zijn omgeving. Dit voorbeeld geeft duidelijk aan dat op grond van de redelijke eisen van welstand de gemeente een vergunning mag afwijzen en dat u kunt optreden tegen gebouwen die niet passen in de wijk.
Wilt u weten wat u in uw situatie mogelijk is? Of wilt u hulp bij het maken van bezwaar? Mr. G.A. Verhoeven kan u helpen en adviseren. Bel voor een gratis eerste gesprek naar 070 302 40 30 of stuur een bericht via het contactformulier.