dinsdag, juni 18, 2024

Omgevingsrecht

Omgevingsrecht, bouwvergunning en het bestemmingsplan

Een bouwvergunning valt onder het omgevingsrecht. Het omgevingsrecht regelt bijna alles in uw omgeving. De bomen in uw buurt, het dakkapel van de buurman, de grote kantoorgebouwen in het centrum en waar de huizen, winkels en horeca mogen staan. De gemeente, provincie, waterschap of landelijke overheid neemt beslissingen over bouwvergunningen en uw omgeving volgens de regels van het omgevingsrecht en het bestuursrecht.

Hoe weet u op tijd van bouwvergunningen in uw omgeving?

Gemeenten moeten nieuwe aanvragen of vergunningen over uw omgeving openbaar maken. Tegenwoordig plaatsen gemeente officiële berichten op www.officielebekendmakingen.nl en op hun eigen website. Makkelijker zijn apps die u informeren over aanvragen of besluiten over het omgevingsrecht. Woont u bijvoorbeeld in Den Haag, Leiden of Rotterdam? Dan kunt u gebruik maken van de app Omgevingsalert om op de hoogte te worden gehouden van ontwikkelingen in uw omgeving.

Als u op de hoogte bent van een beslissing, kunt u tegen de beslissing bezwaar maken en later in beroep gaan bij de rechtbank.

Wilt u een bouwvergunning aanvragen of wilt u weten of u een vergunning nodig heeft?

Elke gemeente heeft andere regels over het omgevingsrecht. Kijk daarom altijd goed naar de regels van uw gemeente. In veel gemeenten heeft u een vergunning nodig om een boom te kappen, een uithangbord te plaatsen of om een uitrit aan te leggen. Laat u adviseren door de advocaten van Kortman Advocaten over uw specifieke situatie.

Wat kunt u doen tegen overtredingen van het omgevingsrecht?

Overlast, illegale bouw of worden afspraken niet nageleefd? Gemeenten en provincies zijn verantwoordelijk voor het controleren van het omgevingsrecht. U kunt uw gemeente vragen om op te treden tegen een overtreding of een mogelijke overtreding te onderzoeken. Dit heet een ‘handhavingsverzoek’. De gemeente onderzoekt dan of er sprake is van een overtreding en kan een boete opleggen of zelf de overtreding beëindigen.

Stel nu uw vraag aan een advocaat!

Wilt u een bouwvergunning aanvragen, uzelf informeren over de mogelijkheden of hulp bij het maken van bezwaar of indienen van beroep? Laat u bijstaan door een advocaat van Kortman Advocaten. Neem voor een eerste gratis gesprek contact op: 070 302 40 30 of het contactformulier.

Meer over......

Recente artikelen

Kom werken bij Kortman Advocaten Den Haag

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.