Werkgever betaalt loon niet? Een arbeidsovereenkomst is een overeenkomst waarbij de werknemer arbeid verricht voor een werkgever. Als tegenprestatie betaalt de werkgever loon. De werkgever moet dit loon ook op tijd betalen. Helaas zijn er regelmatig conflicten over het uitbetalen van het loon. Soms vindt de werkgever dat jij geen recht hebt op loon, betaalt de werkgever minder loon of zelfs helemaal niet!
Geen of te weinig salaris ontvangen heeft een groot effect! Zonder salaris kun jij de boodschappen niet betalen. Zoek daarom op tijd hulp en neem contact op met de arbeidsrecht advocaten van Kortman Advocaten: 070 302 40 30 of gebruik het contactformulier.
Werkgever betaalt loont niet na ontslag
Na het einde van je overeenkomst (bijvoorbeeld een ontslag of opzegging) heb jij recht op een eindafrekening. De werkgever moet een overzicht delen waarin staat waar jij nog recht op hebt: opgebouwde maar niet genoten vakantiedagen, opgebouwd vakantiegeld en eventuele overuren.
Betaalt de werkgever niet na je ontslag? Je kunt recht hebben op wettelijke rente en een verhoging! Neem daarom contact op met de arbeidsrecht specialisten van Kortman Advocaten.
Loon tijdens ziekte
Ook als jij ziek bent, heb jij recht op loon. Een zieke werknemer heeft voor 104 weken recht op doorbetaling van zijn loon. Na één jaar mag de werkgever minder betalen, maar jij hebt nog steeds recht op loon.
Tijdens de ziekte moet jij meewerken aan re-integratie. Jij moet meewerken aan verbetertrajecten, onderzoeken naar wat je wel en niet kan en naar de bedrijfsarts gaan als de werkgever dat van je vraagt. Alleen als jij niet meewerkt, mag de werkgever stoppen met het doorbetalen van loon. Heb jij discussie met de werkgever of jij weer kan werken? Vraag een deskundigenoordeel aan bij het UWV of vraag om advies bij onze advocaten: 070 302 40 30 of gebruik het contactformulier.
Teken geen vaststellingsovereenkomst als je ziek bent! Je krijgt dan problemen met het UWV wanneer jij een Ziektewetuitkering aanvraagt.
Werkgever betaalt loon niet op tijd
De wet bepaalt dat de werkgever op tijd jouw loon moet betalen. De wet geeft hiervoor een termijn: tussen één week en één maand na de periode dat jij gewerkt moet de werkgever het loon uitbetalen. In de arbeidsovereenkomst kan worden afgesproken dat de termijn langer is: tot maximaal drie maanden.
Betaalt de werkgever het loon niet op tijd? Dan is hij automatisch in ‘verzuim’. Vanaf dat moment is hij niet alleen het loon verschuldigd, maar ook de wettelijke rente.
Naast de wettelijke rente is in de wet een prikkel opgenomen voor werkgevers om op tijd te betalen. Dit heet de ‘wettelijke verhoging’. Vanaf drie dagen na de termijn waarin de werkgever had moeten betalen heb jij recht op deze verhoging. De verhoging is 5% voor de vierde tot en met de achtste dag dat de werkgever te laat is. Daarna is de verhoging 1% per dag totdat het maximum van 50% is bereikt. Als de werkgever dus 33 dagen te laat is met betalen, heb jij recht op 50% van het (bruto) loon!
Let op! De rechter kan de verhoging lager vaststellen als hij daarvoor redenen ziet. Schakel daarom nu een advocaat van Kortman Advocaten in.
Vraag nu om advies!
Betaalt jouw werkgever het loon niet of niet op tijd? De arbeidsrecht advocaten van Kortman Advocaten kunnen jou helpen. Onze advocaten hebben ervaring met het arbeidsrecht en helpen mensen over heel Nederland. Misschien kom jij in aanmerking voor een toevoeging of gesubsidieerde rechtsbijstand (pro deo).
Neem voor een gratis eerste gesprek contact op en vraag hoe wij jou kunnen helpen: 070 302 40 30 of gebruik het contactformulier.