Na het einde van een relatie of huwelijk is het vaststellen of wijzigen van alimentatie een veel besproken onderwerp. Kinderalimentatie betaalt of ontvangt u voor de kosten van de opvoeding of verzorging van uw kinderen. Partneralimentatie is bedoeld voor uw ex-partner en zorgt ervoor dat uw ex na het einde van het huwelijk dezelfde levenstandaard heeft. In de wet staat dat iemand die niet voldoende inkomen heeft voor zijn eigen levensonderhoud, recht heeft op een bijdrage van de ex-echtgenoot. Echtgenoten moeten niet alleen tijdens maar ook ná het huwelijk elkaar financieel steunen.
De hoogte van de alimentatie en of een wijziging mogelijk is, hangt af van veel omstandigheden. Te veel om hier allemaal op te noemen. Neem nu contact op met een van onze familierecht advocaten: 070 302 40 30 of gebruik het contactformulier voor een (her)berekening van uw rechten!
In deze blog bespreek ik twee rechterlijke uitspraken. Een uitspraak gaat over de vraag of het gedrag van uw ex een reden kan zijn om de partneralimentatie te wijzigen. De andere uitspraak gaat over de vraag wanneer u kunt vragen om de kinderalimentatie te wijzigen.
Partneralimentatie wijzigen vanwege het gedrag van uw ex
Op grond van de wet en rechtspraak is het mogelijk om partneralimentatie te wijzigen vanwege het gedrag van uw ex. De rechter toetst of u naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid de partneralimentatie moet doorbetalen. De rechter kijkt of het voor degene die de alimentatie moet betalen erg kwetsend is om te betalen aan iemand die hem/haar uitscheldt en beledigt.
In de uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bevestigt het hof dat de vrouw haar ex-man beledigde. Zij liet zich provocerend uit over haar ex en zijn nieuwe gezin. Maar, zo vindt het hof, tijdens een echtscheiding lopen de emoties soms hoog op. Grof gedrag tijdens de scheiding zelf betekent niet dat de alimentatieplicht definitief moet eindigen. Inmiddels is het gedrag van de vrouw al voor een lange tijd gestopt. Daarom oordeelt dat het hof dat het gedrag van de vrouw onvoldoende is om de alimentatieplicht stop te zetten.
Afgesproken bedrag kinderalimentatie wijzigen
Na het einde van een relatie kunt u in goed overleg met uw ex afspraken maken over de hoogte van de kinderalimentatie die u moet betalen of die u ontvangt. De rechtspraak heeft regels over de berekening van kinderalimentatie maar de ouders mogen daarvan afwijken.
Een uitspraak van de rechtbank Amsterdam gaat over twee ouders die bij de echtscheiding hebben afgesproken dat de vader € 400 kinderalimentatie per maand moet betalen aan de moeder. Omdat de vader werkeloos is geworden, vraagt hij om het wijzigen van de alimentatie.
De rechtbank wijst het verzoek van de man af. Een wijziging is alleen mogelijk als het inkomen ook echt is veranderd. Toen de ouders de afspraken maakten, was de man al werkloos. Hij ontving toen ook al een Werkloosheidsuitkering. Ook oordeelt de rechtbank dat er geen ernstige fouten zijn gemaakt toen de ouders de afspraken over de kinderalimentatie maakten. Er is namelijk geen bewijs dat de ouders opzettelijk foute gegevens hebben gebruikt bij het maken van de afspraken over de hoogte van de kinderalimentatie.
Vraag om advies!
Dit waren maar twee voorbeelden over het alimentatie wijzigen. Elke situatie is anders. Laat u daarom op tijd adviseren door een advocaat. Neem contact op om te vragen of wij u kunnen helpen: 070 302 40 30 of het contactformulier.