In deze blog schrijf ik over de vervangende toestemming voor verhuizing. Als u en uw ex-partner samen gezag hebben over uw kinderen mag u niet zomaar met uw kinderen verhuizen. U heeft dan toestemming van de andere ouder nodig. Geeft uw ex-partner die toestemming niet of wilt u de toestemming niet geven? Dan kan u of uw ex-partner de rechter vragen om de toestemming te verlenen, dat is de vervangende toestemming voor verhuizing.
Hoe beoordeelt een rechter een verzoek om vervangende toestemming verhuizing?
Bij een verzoek om vervangende toestemming om te verhuizen kijkt de rechter vooral naar de volgende vragen:
- Is er een noodzaak om te verhuizen?
- Is de verhuizing goed voorbereid?
- Zijn er maatregelen genomen om de nadelige gevolgen van de verhuizing voor de kinderen en de andere ouder te beperken?
- Hoe is de band tussen de ouders?
- Wat zijn de gevolgen voor het contact tussen de ouders en de kinderen?
- Wordt de omgangsregeling met de andere ouder voortgezet?
- Hoe oud zijn de kinderen, wat vinden zij van de verhuizing en voelen zij zich verbonden aan hun omgeving?
- Zijn er (extra) kosten voor de omgang na een verhuizing?
Voor het indienen van een verzoek tot vervangende toestemming heeft u een advocaat nodig.
Een voorbeeld: vervangende toestemming verhuizing naar Hoofddorp
Een moeder in Amsterdam wil samen met haar drie kinderen verhuizen naar Hoofddorp. Ze heeft de sleutels gekregen van een sociale huurwoning met drie slaapkamers en een tuin. De vader weigert toestemming te geven voor de verhuizing en de moeder vraagt de rechter om vervangende toestemming voor de verhuizing.
Door de verhuizing zullen de ouders niet meer dicht bij elkaar wonen. De kinderen zullen na de verhuizing nog steeds naar dezelfde school en naschoolse activiteiten in Amsterdam gaan en de moeder zal vanuit Hoofddorp ervoor moeten zorgen dat de kinderen op tijd naar school gaan en hen daar ook weer ophalen. Nu gaat dat soms niet goed. De vader kan nu nog inspringen maar dat is niet meer mogelijk na de verhuizing. De vader maakt zich dan ook terecht zorgen.
De rechter maakt een belangenafweging: wegen de voordelen van de verhuizing zwaarder dan de nadelen? De rechter oordeelt in dit geval van wel en verleent aan de moeder de vervangende toestemming om van Amsterdam naar Hoofddorp te verhuizen. De moeder verhuist met de kinderen van een slecht geïsoleerde woning van 45m2 naar een woning van 70m2 met energielabel A+++. Ook hebben de kinderen in de nieuwe woning allemaal een eigen kamer. De rechter vindt de verhuizing daarom belangrijk voor de kinderen. De rechter legt nog uit dat de vader mag helpen waar dat kan maar dat de moeder verantwoordelijk blijft voor het brengen en halen van de kinderen naar school.
Vraag nu om advies!
Een rechter kijkt naar alle feiten en omstandigheden. Elke situatie is anders, laat u daarom op tijd adviseren door een advocaat. Mr. G.A. Verhoeven is advocaat bij Kortman Advocaten en hij kan u adviseren en bijstaan. Neem contact op om te vragen of hij u kan helpen: 070 302 40 30 of het contactformulier.
Lees de uitspraak van de rechtbank Amsterdam hier.