• English
maandag, september 25, 2023
Kortman Advocaten Den Haag
  • Log in
  • Home
  • Rechtsgebieden
  • Advocaten
  • Tarieven
  • Actueel
  • Contact
Geen resulaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Rechtsgebieden
  • Advocaten
  • Tarieven
  • Actueel
  • Contact
Geen resulaten
Bekijk alle resultaten
Kortman Advocaten
Geen resulaten
Bekijk alle resultaten
Home Rechtsgebieden Personen- en Familierecht Echtscheiding

Ik ga scheiden – 10 tips van een advocaat

mr. J.D. (Hans) Bakker door mr. J.D. (Hans) Bakker
18/05/2020 - Geupdate op: 18/04/2023
in Echtscheiding
2
ik ga scheiden

Ik ga scheiden – Scheiden heeft een enorme impact, zowel emotioneel als financieel. Mensen onderschatten vaak op voorhand wat er allemaal bij komt kijken. Als eenmaal de kogel door de kerk is dat jullie gaan scheiden, besef dat je opeens lijnrecht tegenover elkaar kunt staan. Wij, echtscheidingsadvocaten bij Kortman advocaten in Den Haag, zien die problemen dagelijks. 10 tips om je alvast op weg te helpen met prangende vragen die iedereen die gaat scheiden zichzelf stelt of zou moeten stellen.

1. Ik ga scheiden, blijft mijn ex mijn erfgenaam?

Zolang je niet officieel bent gescheiden, zal meestal je partner je erfgenaam zijn, mocht jou iets overkomen, ook als je geen testament hebt. Dat is nu juist wat je niet meer wilt. Ga daarom snel langs bij de notaris, om een (nieuw) testament op te stellen.

2. Ik ga scheiden, moet ik weg uit de gemeenschappelijke woning?

Of de woning nu gehuurd, van jou, van je ex of van jullie allebei is: je hebt tot 6 maanden na de scheiding recht om in de woning te blijven als jouw belang om erin te blijven zwaarder weegt dan dat van je ex. Zorg jij voor de kinderen of kan je ex bij diens nieuwe vriend(in) intrekken? Dan is de kans groot dat jij in de woning mag blijven. Helaas blijkt in de praktijk, dat als je eenmaal bent vertrokken uit de woning, het moeilijker is om via een rechtszaak er weer in terug te kunnen komen. Met je vertrek heb je namelijk laten zien, dat je ergens anders onderdak kon vinden. Vertrek daarom niet te gemakkelijk uit de gemeenschappelijke woning maar laat je, als jij en je ex allebei in de woning willen blijven, bijstaan door een advocaat. Vertrek dan alleen als blijven je veiligheid of die van je kinderen in gevaar brengt.

3. Hoe lang met ik wachten op een reactie van mijn ex?

Als je in een (financieel) afhankelijke situatie zit en je ex niet snel over de brug komt met voldoende geld om van te leven, wacht dan niet te lang. Wees niet bang via een advocaat een voorlopige voorziening bij de rechtbank te vragen. Meestal heb je dan binnen een paar weken een uitspraak. Als jij zelf weinig tot geen inkomsten hebt, ook al heeft je ex dat wel, kan je advocaat een toevoeging aanvragen. Je betaalt dan alleen maar een (relatief) kleine eigen bijdrage, de rest betaalt de overheid.

4. Ik ga scheiden, hoe krijg ik dan eigen inkomsten?

Hebben jullie samen een uitkering? Als je gehuwd bent, stort de SVB deze meestal één rekening. Vraag meteen bij de SVB om jouw deel van je uitkering over te maken op een eigen bankrekening, zodat je over eigen geld kunt beschikken. Ben je afhankelijk van je ex? Hij/Zij is verplicht in jouw levensonderhoud te voorzien, zeker zolang jullie nog getrouwd zijn. Moet je bedelen om geld? Dan is het verstandig om via de rechter met behulp van een advocaat een maandelijkse bijdrage af te dwingen.

5. Hoe moet ik met mijn ex communiceren?

Probeer zoveel mogelijk schriftelijk met elkaar te communiceren. Zo heb je bewijs van je afspraken en bovendien kun je even afstand nemen voordat je reageert. Mondeling communiceren als je allebei geëmotioneerd bent leidt alleen maar tot olie op het vuur. Ook als je niet geëmotioneerd bent, kunnen mondelinge beloftes later makkelijk worden ontkend. Daar heb je dus niets aan.

6. Wat moet ik accepteren als ik ga scheiden?

We maken regelmatig mee, dat iemand die gaat scheiden heel snel een aanbod van zijn/haar ex accepteert om van ‘het gedoe’ af te zijn. Dat is helaas alleen niet verstandig. Zodra de eerste pijn achter de rug is, blijft de wrange nasmaak je nog lang achtervolgen en is het heel erg moeilijk om nadelige afspraken ongedaan te maken, als het al lukt. Ik ga scheiden betekent nog niet: ik ga met alles akkoord!

7. Hoe moet het met de kinderen?

Realiseer je – hoe je zelf ook over je ex denkt – dat het de vader of moeder blijft van jullie kind(eren) en dat het voor hen traumatisch kan zijn als zij in een loyaliteitsconflict komen. Ga daarom geen gesprek met je ex aan waar de kinderen bij zijn of getuige van kunnen zijn. Vertel ze ook niet wat je de ander verwijt. Ga ook niet zorgen, dat je ex de kinderen niet of nauwelijks te zien krijgt omdat je hem of haar dat niet gunt. Ruzies daarover kennen alleen maar verliezers. Kom je er niet uit samen, ga dan zo snel mogelijk naar een mediator als je verder nog wel goed door één deur kan, en neem anders een advocaat in de arm. Is er sprake van geweld of andere mishandeling bij je ex, dan

8. Waar moet ik verder op letten als ik ga scheiden?

Liefde kan omslaan in haat en bij een scheiding doen mensen elkaar soms de vreselijkste dingen aan. Denk aan een nieuw pasje van jouw rekening aanvragen en die leegtrekken, de limiet van een gezamenlijke lening eenzijdig verhogen, valse aangiftes bij de belastingdienst…, maar ook meelezen met al je mails. Wees niet naïef: het kan jou ook overkomen. Wijzig daarom al je wachtwoorden, pincodes, DigiD-code etc.

9. Hoe krijg ik inzicht in onze financiën?

Voor de rechter is een echtscheiding vooral ook een financiële afrekening. Als jij thuis niet degene was die zich met de administratie bezig hield, is het heel belangrijk om inzicht te krijgen in jullie financiën. Als je ex daartoe niet uit zichzelf bereid is, kan een advocaat je daarbij helpen.

10. Heb ik een echtscheidingsadvocaat nodig?

Het antwoord is: meestal wel, ja. Dit zeggen we niet omdat we onszelf nu zo geweldig vinden, maar omdat we zien, dat we heel vaak pas in een (te) laat stadium geraadpleegd worden. Vaak zijn er dan al nadelige afspraken gemaakt, soms zijn de gevolgen onomkeerbaar. Ook als je samen een mediationtraject ingaat, is het verstandig ruggespraak te houden met een eigen advocaat. Bij mediation wordt vaak teveel aan partijen zelf overgelaten. Als je geen advocaat kunt betalen, kan je advocaat een toevoeging aanvragen. Als je niet voor een toevoeging in aanmerking komt, kun je in ieder geval binnen een paar uur meestal goed advies inwinnen, waar je verder mee kunt in je mediation en wat zichzelf uiteindelijk ruim terugbetaalt.

Meer weten of hulp nodig bij echtscheiding? Zoek contact via 070 302 40 30 of stuur een bericht via het contactformulier.

ShareTweetShare
Meer weten? Neem contact op met Kortman Advocaten Den Haag

Bel 070 302 40 30 of mail naar info @ kortmanadvocaten .nl
mr. J.D. (Hans) Bakker

mr. J.D. (Hans) Bakker

Specialist personen- en familierecht, echtscheidingsadvocaat voor mannen. Strijdlustig, scherpzinnig en een echte bondgenoot. Lees hier meer over mr. J.D. ( Hans ) Bakker

GerelateerdArtikelen

Indexering alimentatie 2020
Alimentatie berekenen

Indexering alimentatie 2020

door mr. J.D. (Hans) Bakker
01/01/2019 - Geupdate op: 20/02/2023

Alimentatie wordt jaarlijks verhoogd. Lees hier alles over de indexering alimentatie 2020 en hoe je die moet berekenen.

Minnelijke schikking
Echtscheiding

Minnelijke schikking of procederen?

door mr. J.D. (Hans) Bakker
01/10/2018 - Geupdate op: 04/05/2022

Bij echtscheiding is soms een minnelijke schikking beter maar in andere gevallen kun je beter procederen. Lees hier wanneer je welke keuze maakt.

Reacties 2

  1. Marie Sanders says:
    7 maanden geleden

    Mijn oom zal een advocaat voor familierecht nodig hebben, maar hij heeft het er erg moeilijk mee dus ik probeer hem een beetje te helpen. Heel fijn en duidelijk uitgelegd, bedankt. Ik zal het er met hem over hebben en daarna nog doorsturen zodat hij het nog een keer door kan lezen.

  2. Marie Sanders says:
    5 maanden geleden

    Heel erg bedankt voor de tips, mijn neef is een strafrechtadvocaat dus hij heeft me ook wat tips gegeven, maar hij weet natuurlijk niet alles. Dus ik kan alle tips wel gebruiken nu, aangezien dit een lastige situatie is. Hopelijk zal alles snel opgelost zijn en zal het proces niet al te lang duren.

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente artikelen

Ter illustratie van familierecht rechtspraak
Omgang en gezag

Familierecht rechtspraak: alimentatie en verhuizing

door mr. G.A. (Geert) Verhoeven
30/08/2023

De rechtspraak in het familierecht staat niet stil. Het is voor mij als advocaat van belang om op de hoogte te blijven van de beslissingen van rechtbanken en gerechtshoven. In deze blog bespreek ik, advocaat mr. Geert Verhoeven, twee uitspraken die mij opvielen. Bent u op zoek naar een advocaat?...

Lees meer
afbeelding vader kind kindgesprek

Het kindgesprek: mag het kind kiezen?

11/07/2023
urgentieverklaring gemeente

Urgentieverklaring voor uw gemeente

23/06/2023
Omzettingsvergunning

Omzettingsvergunning en de leefbaarheidstoets

05/05/2023 - Geupdate op: 31/05/2023
alimentatie wijzigen

Alimentatie wijzigen: wat is mogelijk? Twee voorbeelden

07/04/2023 - Geupdate op: 03/05/2023

Kom werken bij Kortman Advocaten Den Haag

Vacature advocaat

Vacature advocaat

Kom werken bij Kortman Advocaten Den Haag - Vacature Advocaat Kortman Advocaten heeft een vacature voor een zelfstandige en ondernemende advocaat. Wij zijn op zoek naar advocaat-ondernemers. Zoekt u – alleen of met meerdere advocaten - aansluiting bij een advocatenkantoor in Den Haag?...

door mr. H.C.M. (Harry) Kortman
07/05/2020 - Geupdate op: 07/03/2022
  • Onze Algemene Voorwaarden
  • Klachten regeling
  • Privacy verklaring

© 2020 Kortman Advocaten Den Haag

Geen resulaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Rechtsgebieden
  • Advocaten
  • Tarieven
  • Actueel
  • Contact

© 2020 Kortman Advocaten Den Haag

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Deze website gebruikt cookies. Wanneer u doorgaat bij het gebruik van deze website geeft u automatisch toestemming voor het gebruik van deze cookies. Meer info? Lees onze Privacy verklaring.