De Huisvestingswet biedt mogelijkheden aan gemeenten om kwetsbare groepen te beschermen. Kwetsbare mensen kunnen een voorrangsverklaring aanvragen (ook wel een urgentieverklaring genoemd). Met urgentie kunnen zij sneller een sociale huurwoning krijgen. Ik heb al eerder een blog over de voorrangsverklaring gelezen, lees deze blog hier. Is uw urgentie afgewezen? In die blog leest u ook wat u kunt doen tegen een afwijzing van urgentie. In deze blog schrijf ik over veel voorkomende regels. Gemeenten hebben niet dezelfde regels maar sommige regels komen wel vaker voor.
Voorrangsverklaring voor mantelzorg
In de Huisvestingswet staat dat elke gemeente die voorrangsverklaringen aanbiedt, ten minste een voorrangsverklaring moeten geven aan mensen die mantelzorg verlenen of ontvangen. De gemeente mag extra voorwaarden stellen voordat u op grond van mantelzorg een voorrangsverklaring krijgt. zo oordeelde de hoogste bestuursrechter.
Zo moet het bijvoorbeeld noodzakelijk zijn dat degene die mantelzorg ontvangt of verleent in de buurt woont. Als op een andere manier de zorg kan worden verleend, dan mag de gemeente uw aanvraag afwijzen. Ook kunnen er andere aanvullende regels zijn. De gemeente Bloemendaal eist bijvoorbeeld dat u ten minste 8 uur per week aan mantelzorg verleent of ontvangt en dat de zorg langer dan 3 maanden duurt.
Binding met de regio
Een veel voorkomende eis is dat u binding moet hebben met de regio of de gemeente. De gemeente mag deze voorwaarde stellen, maar mag niet te streng zijn. De gemeente mag bijvoorbeeld niet eisen dat u twee jaar staat ingeschreven in de gemeente. In de Huisvestingswet staat namelijk geen jareneis maar wel dat u een economische of maatschappelijke binding moet hebben. De binding kan dus ook bestaan uit familie of uw werk.
Een rechter oordeelde dat een man voldoende binding had met de gemeente Almere ondanks dat hij daar niet woonde. Hij kon alleen in die gemeente een uitkering aanvragen en hij heeft 5 jaar in de gemeente gewoond voordat hij naar België verhuisde. Verder heeft de man veel contacten en familie in de gemeente en heeft hij geen binding met een andere gemeente in Nederland.
Geen voorrangsverklaring door ‘eigen schuld’
Veel gemeenten verlenen geen voorrangsverklaring wanneer het woonprobleem uw eigen schuld is. Uit huis gezet vanwege een huurschuld? Dan komt u vaak alleen in aanmerking als het niet uw schuld is dat u de huur niet langer kon betalen, bijvoorbeeld omdat u was ontslagen. Veel gemeenten eisen ook dat u er alles aan heeft gedaan om een passende woning te vinden.
Zo oordeelde een rechter in Utrecht dat de noodsituatie was veroorzaakt door de man zelf. Hij had zijn moeder en zijn broer in huis genomen met als gevolg ernstig ruimtegebrek. Omdat het zijn eigen schuld was, werd de voorrangsverklaring afgewezen. Pas daarom op met het in huis nemen van andere mensen.
Vraag nu om advies!
In deze blog kan ik niet alle verschillende omstandigheden bespreken. Gemeenten hebben niet dezelfde regels over de voorrangsverklaring. Laat u daarom adviseren over uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Advocaat mr. Geert Verhoeven kan u helpen en adviseren. Hij heeft ervaring met het bestuursrecht en voorrangsverklaringen en hij helpt urgentiezoekende over heel Nederland. Misschien komt u in aanmerking voor een toevoeging of gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan de kosten van uw advocaat. U betaalt dan alleen een eigen bijdrage. Neem voor een gratis eerste gesprek contact op met advocaat Geert Verhoeven en vraag of hij u kan helpen: 070 302 40 30 of het contactformulier.