Urgentie: voorwaarden en hardheidsclausule

urgentie

De wachttijden voor het vinden van een sociale huurwoning zijn soms te lang voor mensen die met urgentie een (andere) woning nodig hebben. Voor die mensen bestaat de urgentieverklaring. Woningcorporaties geven bij het verhuren van een woning voorrang aan mensen die urgentie hebben. Deze verklaring wordt afgegeven door de gemeente, of een organisatie die namens de gemeente de aanvragen voor een urgentieverklaring toetst. Ook u kunt urgentie aanvragen en als de gemeente de aanvraag toewijst, krijgt u voorrang in uw zoektocht naar een sociale huurwoning. Lees meer over de urgentie en de voorwaarden hier.

Urgentie op grond van de hardheidsclausule

Vaak staat er in de regels dat er een mogelijkheid is om in bijzondere gevallen af te wijken van de regels. Dit heet een ‘hardheidsclausule’. In uw bezwaar of beroep kunt u uitleggen waarom u vindt dat uw situatie bijzonder is. Alleen in echt bijzondere gevallen maakt de gemeente gebruik van de hardheidsclausule.

Een voorbeeld: de opvang van een vrouw eindigde en zij had met spoed een woning nodig maar haar aanvraag was afgewezen. De gemeente had in de regels geen rekening gehouden met dit soort gevallen en de rechter oordeelde daarom dat de gemeente gebruik had moeten maken van de hardheidsclausule. Een andere rechter oordeelde dat de gemeente voldoende onderzoek moet doen naar de medische urgentie van de aanvrager, voordat zij een beslissing nemen over de hardheidsclausule. En wanneer uit het onderzoek blijkt dat andere opvang niet mogelijk is, moet volgens de rechter de hardheidsclausule worden toegepast.

Gemeenten hebben niet dezelfde regels. Laat u daarom adviseren over uw persoonlijke situatie en de mogelijkheden om urgentie te krijgen.

Wat kunt u doen bij een afwijzing voor urgentie?

Heeft de gemeente urgentie afgewezen? U kunt dan tegen de beslissing bezwaar maken. Lees in mijn blog ‘Tips voor een bezwaarschrift‘ hoe u bezwaar kunt maken en waar u op moet letten. In uw bezwaarschrift schrijft u waarom u vindt dat u toch een urgentie moet krijgen. Wordt het bezwaar afgewezen, dan kunt u in beroep bij de rechtbank.

Wilt u advies van een advocaat?

Heeft u vragen? Advocaat mr. Geert Verhoeven kan u helpen en adviseren. Hij heeft ervaring met het bestuursrecht en urgentie en hij helpt urgentiezoekende over heel Nederland. Misschien komt u in aanmerking voor een toevoeging of gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan de kosten van uw advocaat. U betaalt dan alleen een eigen bijdrage. Neem voor een gratis eerste gesprek contact op met advocaat mr. Geert Verhoeven en vraag of hij u kan helpen: 070 302 40 30 of het contactformulier.