Verkeersbesluit: wat te doen als de verkeerssituatie verandert?

verkeersbesluit illustratie verkeersborden

Wanneer de gemeente, de provincie of de landelijke overheid de verkeerssituatie wil veranderen nemen zij een verkeersbesluit: een beslissing om een verkeersbord te plaatsen, de verkeerssituatie aan te passen of om een fysieke maatregel te treffen. Voorbeelden zijn het plaatsen van een verkeersbord, het wijzigen van de maximumsnelheid of het sluiten van een weg door middel van pollers (zoals de Haagse ‘horrorpoller‘). In deze blog schrijf ik over het verkeersbesluit, welke rechten u heeft en wat u kunt doen als u het er niet eens mee bent. Ik eindig met een voorbeeld van een rechterlijke uitspraak.

Doelen van een verkeersbesluit

In het verkeersbesluit moet duidelijk worden aangegeven waarom het verkeersbesluit wordt genomen en wat het doel ervan is. Welke redenen de overheid mag geven voor een verkeersbesluit staat in de Wegenverkeerswet 1994. De doelen zijn:

Een aanvraag, bezwaar en beroep tegen een verkeersbesluit

Vindt u dat de overheid in uw buurt of wijk een verkeersmaatregel moet nemen? Dien een aanvraag in! De overheid neemt uw aanvraag in behandeling en beoordeelt of een wijziging van de verkeersituatie nodig is. Wijst de overheid uw aanvraag af? Ga dan op tijd in bezwaar.

Neemt de overheid een verkeersbesluit waar u het niet mee eens bent? Dan kunt u bezwaar maken. De overheid heeft een bepaalde mate van vrijheid bij het nemen van een verkeersbesluit, maar moet voldoende rekening houden met uw belangen. In het bezwaarschrift kunt u de overheid vragen daarmee rekening te houden.

Uiteindelijk kunt u de beslissing laten toetsen door een rechter. De rechter toetst of de gevolgen voor u zorgvuldig en op een eerlijke manier door de overheid zijn betrokken. De rechter kan het verkeersbesluit vernietigen of de overheid de opdracht geven het besluit aan te passen.

Wilt u meer informatie of hulp bij het indienen van een aanvraag, bezwaarschrift of beroepschrift? Heeft u een andere vraag? Wacht niet te lang en onderneem actie. Neem vrijblijvend contact op met advocaat G.A. Verhoeven. Bel gratis 070 302 40 30 of stuur een bericht via het contactformulier.

Voorbeeld onzorgvuldig verkeersbesluit

Ik geef u een voorbeeld van een onzorgvuldig verkeersbesluit. De gemeente Borger-Odoorn in Drenthe besloot dat een doodlopende weg werd afgesloten voor alle motorvoertuigen, met uitzondering van tractoren. Volgens de gemeente werd er geparkeerd om illegaal afval te dumpen en blokkeerden de geparkeerde auto’s het landbouwverkeer.

De rechter oordeelde dat de gemeente ongelijk had. Er waren namelijk geen meldingen dat de tractoren last hadden van de geparkeerde auto’s. Ook vond het illegaal dumpen van afval voor het grootste deel plaats rondom de parkeerplaats en de visvijver waar het parkeerverbod niet van toepassing was. De rechtbank vernietigde het besluit.

Laat u bijstaan door een advocaat

Wilt u meer informatie over verkeersbesluiten of uw situatie bespreken? Neem contact op met advocaat G.A. Verhoeven, advocaat bestuursrecht bij Kortman Advocaten. Bel gratis 070 302 40 30 of stuur een bericht via het contactformulier.