Dagvaarding ontvangen? – Heeft u een dagvaarding ontvangen? In dit artikel vertellen we u wat een dagvaarding is, wat u precies moet doen en wat u vooral ook niet moet doen.
Wat is een dagvaarding?
Een dagvaarding is een juridische schriftelijke oproep om bij de rechter te verschijnen. Een dagvaarding is meestal door een advocaat geschreven, maar hij wordt altijd door een deurwaarder langsgebracht.
Wat staat er allemaal in een dagvaarding?
- De namen van partijen.
De dagvaarding begint met de gegevens van de partij die iets van u wil. “Heden, ten verzoeke van…” staat er meestal aan het begin. Het kan een persoon zijn, een bedrijf of meerdere personen en/of bedrijven.
Dan volgen uw gegevens en eventueel ook nog de gegevens van anderen die zijn mee-gedagvaard, bijvoorbeeld uw partner.
- Bij welke rechter u moet zijn
In een dagvaarding staat altijd bij welke rechter de zaak wordt behandeld. Dit kan de rechtbank zijn, de kantonrechter of het hof. Het adres staat er ook bij.
Als u bij de kantonrechter moet zijn staat er: rechtbank, sector kanton. Dan staat er ook bij, dat u in persoon of vertegenwoordigd door een advocaat moet verschijnen. U hoeft uzelf dus niet door een advocaat te laten bijstaan als u bij de kantonrechter moet zijn. Bij de rechtbank en het hof heeft u wél een advocaat nodig.
- Wanneer u moet u op de zitting moet verschijnen
In een dagvaarding staat ook altijd een datum en tijdstip waarop u moet verschijnen. Gek genoeg, betekent dat lang niet altijd, dat u op die datum ook echt bij de rechter moet komen. Alleen als er staat dat u in kort geding bent gedagvaard, dan moet u op die datum en dat tijdstip bij de rechter verschijnen. Let op: alles moet uiterlijk op die datum worden gezegd en zijn overhandigd! U krijgt meestal geen mogelijkheid meer om na de zitting nog met stukken die uw standpunt kunnen bewijzen te komen. Zoek daarom niet op het laatste nippertje nog naar een advocaat.
In een gewone procedure is het genoeg als u (of uw advocaat) vóór het verstrijken van die datum schriftelijk aangegeven aan de rechter dat u kennis heeft genomen van de dagvaarding en dat u daarop wenst te reageren en uitstel daarvoor vraagt.
- Dat u, als u een advocaat nodig heeft en geen voldoende inkomsten heeft, u wellicht een toevoeging kan krijgen voor een ‘pro deo’ advocaat.
Deze tekst staat ook altijd vermeld in de dagvaarding.
- De vordering
Na al deze formele introducties, begint dan eindelijk de dagvaarding met de tekst die uitlegt wat de wederpartij van u wil en waarom. Meestal begint (de advocaat) met een inleiding van wat er volgens de wederpartij allemaal is gebeurd en waar hij meent recht op te hebben. Het eindigt met een eis naar de rechtbank om u te veroordelen tot bij voorbeeld het betalen van een bedrag, vermeerderd met bepaalde kosten (wettelijke rente, boete, buitengerechtelijke incassokosten, de kosten van de procedure).
- De producties
Als u vindt dat u ergens recht op hebt, dan zult u dat moeten bewijzen. Omdat een procedure schriftelijk is, zal u meestal met schriftelijke stukken uw standpunt moeten bewijzen. Deze schriftelijke stukken worden als ‘producties’ toegevoegd aan de dagvaarding.
Ik ben gedagvaard: heb ik een advocaat nodig?
U heeft niet altijd een advocaat nodig als u een dagvaarding heeft gekregen. Als u bij de kantonrechter moet verschijnen, mag u zich laten bijstaan door wie u wilt of gewoon zelf uw verhaal doen. Houdt er wel rekening mee, dat het verstandig kan zijn om wel een advocaat in de arm te nemen als u niet goed begrepen heeft wat de wederpartij precies van u eist en waarom. Een rechter zal u namelijk niet gaan helpen. Hij kijkt alleen naar wat de argumenten zijn van de ene partij en wat de argumenten van de ander zijn. Als u bijvoorbeeld geen beroep doet op verjaring van een oude schuld, zal de rechter u toch veroordelen, ook al heeft de wederpartij wettelijk geen recht meer op betaling.
Moet u bij de rechtbank of het hof verschijnen, dan heeft u een advocaat nodig.
Dagvaarding ontvangen: wat moet ik doen?
Als u een dagvaarding hebt gekregen is het heel belangrijk dat u deze zo snel mogelijk leest. Vaak is een dagvaarding in vrij ingewikkelde taal opgesteld. Als u de inhoud ervan niet begrijpt, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met een advocaat of met het Juridisch Loket.
Kan ik doen alsof ik de dagvaarding niet heb ontvangen?
Het heeft geen zin om te doen alsof u de dagvaarding niet heeft ontvangen wanneer de dagvaarding in persoon is overhandigd. Hetzelfde geldt wanneer de dagvaarding is bezorgd op uw oude adres als u zich daar niet heeft uitgeschreven. Het feit dat een deurwaarder bij u langs is geweest op het adres waarop u staat ingeschreven, acht de rechter voldoende bewijs u de dagvaarding had heeft ontvangen.
Als u niet reageert, wordt u bij verstek veroordeeld. Dat betekent dat de vordering van de andere partij meestal helemaal wordt toegewezen. U kunt daartegen wel weer in beroep (‘verzet’), maar ondertussen heeft u een veroordeling in een vonnis staan en kan de deurwaarder beslag op uw inkomsten en vermogen leggen.
Wat kan een advocaat voor u doen?
Een advocaat kijkt allereerst of de wederpartij u wel juist heeft gedagvaard. Bent u wel de juiste juridische persoon? Heeft de wederpartij u wel genoeg in de gelegenheid gesteld om vrijwillig aan zijn verzoeken te voldoen? Zijn de vorderingen niet verjaard? Bent u aansprakelijk of niet? Wat klopt er wel en niet van hun standpunten? Kunt u het tegendeel bewijzen?
Aan de hand van al deze vragen kan de advocaat dan beoordelen of de kans groot is dat u de zaak wint of verliest. Afhankelijk daarvan kan hij zo goed mogelijk verweer voeren en eventueel ondertussen nog proberen de zaak voor een redelijk bedrag te schikken.
Neem voor vragen of advies contact op met een van de advocaten van Kortman Advocaten: 070 302 40 30 of het contactformulier.