maandag, juli 22, 2024

Algemene voorwaarden

Er is haast geen overeenkomst zonder algemene voorwaarden. Particulieren en bedrijven hebben er vaker mee te maken dan je denkt. Of je nu op akkoord moet vinken wanneer je een bestelling bij een webshop doet, of ze meegestuurd krijgt bij een grote zakelijke opdracht. Maar wat zijn deze voorwaarden precies en waar moet je op letten?

Wat zijn algemene voorwaarden?

Het zijn ‘de kleine lettertjes’ van een contract. Ze staan vaak op de website van een leverancier vermeld. Hierin worden afspraken geregeld over onder andere betalingstermijnen, incassokosten en garantie. Het bedrijf dat de voorwaarden hanteert probeert zich zo goed mogelijk te beschermen. Soms staan er hele onredelijke dingen in. Toch ‘tekenen’ we er heel makkelijk voor: door het aanvinken van een vakje bij een bestelling online bijvoorbeeld.

Waarom worden ze gebruikt?

Als u als ondernemer geen algemene voorwaarden hebt, bent u aangewezen op de wettelijke regels. Die regels zijn vaak heel algemeen. Het klinkt misschien vreemd, maar juist met algemene voorwaarden kun u uw afspraken met uw klanten een stuk duidelijker maken. Zo kunt u bijvoorbeeld opleggen binnen welke termijn uw klant moet betalen, dat er een boete komt bij te late betaling en u kunt aangeven waarvoor u wel en geen garantie biedt. U moet alleen uitkijken dat uw voorwaarden niet zodanig zijn opgesteld, dat uw klanten zich er niet aan hoeven te houden. Het is dus een juridische kunst om te laveren tussen wat nog redelijk is en wat naar alle waarschijnlijkheid geen stand zal houden.

Aangezien elke onderneming anders is, is het belangrijk uw voorwaarden op maat te laten maken door een specialist. Bij Kortman advocaten bent u hiervoor aan het juiste adres.

Hulp nodig?

Heeft u goede algemene voorwaarden nodig? Wij kunnen u helpen voorwaarden op stellen om ervoor te zorgen dat u als bedrijf of zzp’er goede voorwaarden heeft en u adviseren om ervoor te zorgen dat ze ook van toepassing zijn.

Wanneer zijn algemene voorwaarden van toepassing?

Soms krijg je te maken met onredelijke algemene voorwaarden. Je moet dan bijvoorbeeld een hoge boete of rente betalen, of de leverancier sluit alle aansprakelijkheid van zijn kant uit. Kan dit zomaar? Ben je altijd gehouden aan deze voorwaarden? Gelukkig niet.

Bent u het niet eens met de algemene voorwaarden van de tegenpartij? Tegen onredelijke voorwaarden kunt u iets doen, ook als u al getekend heeft. Neem geheel vrijblijvend contact op met een advocaat van Kortman Advocaten om te vragen of wij u kunnen helpen: 070 302 40 30 of het contactformulier.

Meer over......

Recente artikelen

Kom werken bij Kortman Advocaten Den Haag

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.