zaterdag, december 4, 2021

Bouwrecht

Onder het bouwrecht vallen alle regels die tot doel hebben de bouw te regelen.

Dat is dus een ambitieus gegeven.

Bouwrecht en bestuursrecht

Een deel van die bouwrecht regels vallen onder het bestuursrecht, ze zijn publiekrechtelijk van aard. Dat betekent dat het regels zijn die de verhouding tussen burgers en de overheid omvat. Het gaat dan om gebruik en inrichting van de openbare ruimte en de regels waaraan die moeten voldoen. Denk daarbij aan Bestemmingsplannen, de omgevingsvergunning (vroeger bouwvergunning) maar ook aan de woningwet, de bouwverordening en het bouwbesluit.

De overheid bepaalt dus nogal wat. Het is belangrijk dat u goed weet wat u wel en niet mag bouwen, op welke plek en onder welke voorwaarden.

Bouwrecht en privaatrecht (civielrecht)

Het tweede deel betreft het privaatrecht, ook wel civielrecht genoemd . Dat is het recht tussen burgers onderling.

Denk daarbij aan de verhouding tussen de verschillende partijen in de bouw zoals:

  • De opdrachtgever (consument of projectontwikkelaar)
  • De architect (ontwerper van een gebouw)
  • De aannemer
  • Onderaannemers (zoals timmerleden, metselaars, loodgieter, en leveranciers van bijvoorbeeld bouwmaterialen, keukens of sanitair).

Wanneer een advocaat bouwrecht nodig?

Het is raadzaam om een advocaat al in een vroeg stadium voor advies in te schakelen. Voordat partijen een aanneemovereenkomst tekenen, is het belangrijk dat het voor alle partijen duidelijk is wat er precies met elkaar wordt afgesproken en waar je elkaar aan kunt houden. Denk niet alleen aan juridische zaken, maar ook aan praktische zaken zoals: is het ontwerp van de architect maakbaar? Wat regel je als het weer niet mee zit of als leveranciers van grondstoffen te laat leveren? Wat voor garantie spreek je af en wanneer is het bouwwerk af? Wanneer moet wat worden betaald? Wat valt er onder meer- en minderwerk?

Overeenkomst en algemene voorwaarden

Een ander belangrijk juridisch punt zijn de algemene voorwaarden. Beide partijen in de bouw hanteren meestal algemene voorwaarden. Maar welke zijn er van toepassing als iets verkeerd gaat? Dat kan nogal een verschil maken.

Problemen bij de uitvoering van de bouw

Als het dan toch fout gaat, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je niet aan het kortste eind trekt. Mag je de bouw opschorten omdat je opdrachtgever een factuur betwist? Hoeveel vrijheid heb je om plannen aan te passen of te wijzigen? Moet je de aannemer of architect eerst nog in de gelegenheid stellen om fouten te herstellen, of mag je het vertrouwen in hem opzeggen? Voordat je het recht in eigen hand neemt en daarmee jezelf uiteindelijk meer schade berokkent, kan het geen kwaad om advies te vragen van een advocaat. En als er toch geprocedeerd moet worden, staan wij ook voor u klaar.

Mr H.C.M. Kortman adviseert zowel opdrachtgevers als architecten en (onder)aannemers.

Meer over......

Geen content beschikbaar

Recente artikelen

Kom werken bij Kortman Advocaten Den Haag

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.