woensdag, mei 22, 2024

Bouwrecht

Onder het bouwrecht vallen alle regels die tot doel hebben de bouw te regelen. Met het bouwrecht komen veel partijen in aanraking, zoals:

  • De opdrachtgever (consument of projectontwikkelaar)
  • De architect (ontwerper van een gebouw)
  • De aannemer
  • Onderaannemers (zoals timmerleden, metselaars, loodgieter, en leveranciers van bijvoorbeeld bouwmaterialen, keukens of sanitair).

Wanneer is een advocaat bouwrecht nodig?

Het is raadzaam om een advocaat al in een vroeg stadium voor advies in te schakelen. Voordat partijen een aanneemovereenkomst tekenen is het belangrijk dat voor alle partijen duidelijk is wat er precies met elkaar wordt afgesproken en waar u elkaar aan kunt houden. Denk niet alleen aan juridische zaken, maar ook aan praktische zaken zoals: is het ontwerp van de architect maakbaar? Wat spreekt u af als het weer niet mee zit of als leveranciers van grondstoffen te laat leveren? Wat voor garantie spreekt u af en wanneer is het bouwwerk af? Wanneer moeten de rekeningen worden betaald? Wat valt er onder meer- en minderwerk?

Overeenkomst en algemene voorwaarden

Een ander belangrijk juridisch punt zijn de algemene voorwaarden. Beide partijen in de bouw hanteren meestal algemene voorwaarden. Maar welke zijn er van toepassing als iets verkeerd gaat? De advocaten van Kortman Advocaten kunnen het verschil maken.

Problemen bij de uitvoering van de bouw

Als het dan toch fout gaat, is het belangrijk ervoor te zorgen dat u niet aan het kortste eind trekt. Mag u de bouw opschorten omdat uw opdrachtgever een factuur betwist? Hoeveel vrijheid heeft u om plannen aan te passen of te wijzigen? Moet u de aannemer of architect eerst nog in de gelegenheid stellen om fouten te herstellen, of mag u het vertrouwen in hem opzeggen? Neem niet het recht in eigen hand en voorkom dat u uzelf meer schade berokkent, maar vraag om advies van een advocaat. En als toch de stap naar de rechter of de Raad van Arbitrage in bouwgeschillen moet worden genomen, staan wij voor u klaar.

De advocaten van Kortman Advocaten adviseren projectontwikkelaars, architecten, (onder)aannemers en de particulier. Neem geheel vrijblijvend contact op om te vragen of wij u kunnen helpen: 070 302 40 30 of het contactformulier.

Meer over......

Recente artikelen

Kom werken bij Kortman Advocaten Den Haag

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.