zaterdag, december 4, 2021

Intellectueel eigendom

Intellectueel eigendom (of IE-recht) gaat over de rechten op het gebied van ‘voortbrengselen van de menselijke geest’. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een uitvinding, maar ook een tekst (auteursrechten) en foto’s.

Wat valt onder intellectueel eigendom?

Onder intellectueel eigendom vallen de deelgebieden merkenrecht, octrooirecht en auteursrecht.

Als u een boek of tekst hebt geschreven of foto’s heeft gemaakt, valt dit onder het auteursrecht. Het merkenrecht beschermt in depot gegeven merken en het octrooirecht beschermt ‘de voortbrengselen op het gebied van de nijverheid’.

Hoe krijg ik het intellectuele eigendom?

Hoe u het recht op intellectueel eigendom kunt krijgen, hangt af van het soort intellectuele eigendom.

Zo gaat er aan de vestiging van een octrooirecht een vaak jarenlang durend vaak kostbaar traject vooraf waarin onderzocht wordt in hoeverre een ‘maaksel’ nieuw is naar de stand van de internationale wetenschap.

Het auteursrecht is daarbij een geval apart, want het auteursrecht ontstaat automatisch zodra u een werk hebt ‘geschapen’. Dus de schrijver van een boek of artikel hoeft niets speciaals te doen om het recht op intellectuele eigendom te krijgen. Dat kan wel anders zijn, als hij iets in opdracht van bijvoorbeeld een werkgever heeft gemaakt en heeft getekend dat hij de rechten afstaat.

Inbreuk op auteursrecht, merkenrecht en octrooirecht

Wordt er inbreuk gemaakt op uw auteursrecht, merkenrecht of octrooirecht? Of is er onenigheid over de vraag aan wie het auteursrecht toekomt? In dat geval heeft u een advocaat nodig. Hij of zij kan u helpen bij het vaststellen hoe sterk u staat en wat de kansen van succes zijn.

Het bijzondere bij het procederen in IE-recht is namelijk dat de verliezende partij veroordeeld wordt in de volledige proceskosten van de winnende partij. Daarom geldt in IE-recht extra het spreekwoord ‘bezint eer ge begint’.

Meer over......

Geen content beschikbaar

Recente artikelen

Kom werken bij Kortman Advocaten Den Haag

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.