zaterdag, april 20, 2024

Erfrecht

Vroeg of laat krijgt iedereen in zijn of haar leven te maken met erfrecht. Erfrecht is, simpel gezegd, het recht dat de erfenis van een overledene regelt en wie op welke manier eigenaar wordt of worden van de erfenis. Erfrecht is onderdeel van het familierecht.

Wanneer kan ik erven?

U kunt iets erven als iemand dat in zijn of haar testament heeft vastgelegd, of als de wet dat zo bepaalt. Dat kan op twee manieren: als erfgenaam of als legitimaris.

Wat is het verschil tussen erfgenaam en legitimaris?

Het erfrecht onderscheid twee termen: erfgenaam en legitimaris. Iedereen die erft is een erfgenaam. Alleen de bloedverwanten (zoals kinderen en kleinkinderen) heten (ook) legitimarissen. Voor legitimarissen heeft de wet regels opgesteld over wie welk deel erft en ook, hoe een erfenis moet worden verdeeld. Soms is dat voor de hand liggend, als er maar 1 legitimaris is, maar het wordt al lastiger als er bijvoorbeeld meerdere kinderen zijn en een van de kinderen ook al is overleden. Binnen de regels van diezelfde wetten, kun je als erflater (degene die is overleden) ook nog aanpassingen doen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je bezit niet aan je kinderen nalaten, maar aan een goed doel of een goede vriend(in).

Kan een erfgenaam/legitimaris worden onterfd?

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, kan je een erfgenaam (legitimaris) onterven in Nederland. Daar is alleen wel een “maar” aan verbonden. Een onterfde legitimaris kan wel in geld zijn legitieme portie opeisen (dit is de helft waarop je normaal gesproken recht op zou hebben). Alleen in extremen gevallen, als de onterfde legitimaris onwaardig wordt geacht te erven, krijgt hij of zij helemaal niets. Bent u onterfd of is één van uw broers of zussen onterfd en vindt u dat hij of zij nergens recht op zou moeten hebben? Raadpleeg dan een advocaat als u het niet eens bent met het deel van de onterfde.

Ik ben erfgenaam, wat moet ik doen volgens het erfrecht?

Als u erfgenaam bent, wordt u gevraagd om binnen een korte termijn de erfenis (zuiver) te aanvaarden, te verwerpen of onder voorrecht van boedelbeschrijving te aanvaarden. Wat het verstandigste is om te doen, hangt af van de situatie. Als er mogelijk schulden zijn, is het niet verstandig om de erfenis ‘zuiver’ te aanvaarden, want dan moet u (een deel van) de schulden van de overledene gaan aflossen.

Wanneer heeft u een advocaat erfrecht nodig?

Bij erfrecht denkt u natuurlijk in eerste instantie aan een notaris, niet zo gauw aan een advocaat. Toch komt het (helaas) vaak genoeg voor, dat een advocaat nodig is. Tussen erfgenamen kunnen grote problemen ontstaan: zodra er iets te halen valt, kan dit het slechtste in mensen naar bovenbrengen. Hoeveel is de nalatenschap waard? Wie heeft recht op wat? Hoe moet een huis of schilderij verdeeld worden? Blijkt u te zijn benadeeld, omdat bijvoorbeeld het ouderlijk huis voor een veel te laag bedrag naar uw broer of zus is gegaan.

Laat u dan bijstaan door een advocaat erfrecht. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op om te vragen of we u kunnen helpen: 070 302 40 30 of het contactformulier.

Meer over......

Recente artikelen

Kom werken bij Kortman Advocaten Den Haag

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.