• English
maandag, september 25, 2023
Kortman Advocaten Den Haag
  • Log in
  • Home
  • Rechtsgebieden
  • Advocaten
  • Tarieven
  • Actueel
  • Contact
Geen resulaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Rechtsgebieden
  • Advocaten
  • Tarieven
  • Actueel
  • Contact
Geen resulaten
Bekijk alle resultaten
Kortman Advocaten
Geen resulaten
Bekijk alle resultaten
Home Rechtsgebieden Bestuursrecht

Voorrangsverklaring: uitgebreid uitgelegd

mr. G.A. (Geert) Verhoeven door mr. G.A. (Geert) Verhoeven
15/08/2022 - Geupdate op: 22/02/2023
in Bestuursrecht, Urgentieverklaring
0
Voorrangsverklaring urgentie afbeelding

De Huisvestingswet biedt mogelijkheden aan gemeenten om kwetsbare groepen te beschermen. Kwetsbare mensen kunnen een voorrangsverklaring aanvragen (ook wel een urgentieverklaring genoemd). Met urgentie kunnen zij sneller een sociale huurwoning krijgen. Ik heb al eerder een blog over de voorrangsverklaring gelezen, lees deze blog hier. Is uw urgentie afgewezen? In die blog leest u ook wat u kunt doen tegen een afwijzing van urgentie. In deze blog schrijf ik over veel voorkomende regels. Gemeenten hebben niet dezelfde regels maar sommige regels komen wel vaker voor.

Voorrangsverklaring voor mantelzorg

In de Huisvestingswet staat dat elke gemeente die voorrangsverklaringen aanbiedt, ten minste een voorrangsverklaring moeten geven aan mensen die mantelzorg verlenen of ontvangen. De gemeente mag extra voorwaarden stellen voordat u op grond van mantelzorg een voorrangsverklaring krijgt. zo oordeelde de hoogste bestuursrechter.

Zo moet het bijvoorbeeld noodzakelijk zijn dat degene die mantelzorg ontvangt of verleent in de buurt woont. Als op een andere manier de zorg kan worden verleend, dan mag de gemeente uw aanvraag afwijzen. Ook kunnen er andere aanvullende regels zijn. De gemeente Bloemendaal eist bijvoorbeeld dat u ten minste 8 uur per week aan mantelzorg verleent of ontvangt en dat de zorg langer dan 3 maanden duurt.

Binding met de regio

Een veel voorkomende eis is dat u binding moet hebben met de regio of de gemeente. De gemeente mag deze voorwaarde stellen, maar mag niet te streng zijn. De gemeente mag bijvoorbeeld niet eisen dat u twee jaar staat ingeschreven in de gemeente. In de Huisvestingswet staat namelijk geen jareneis maar wel dat u een economische of maatschappelijke binding moet hebben. De binding kan dus ook bestaan uit familie of uw werk.

Een rechter oordeelde dat een man voldoende binding had met de gemeente Almere ondanks dat hij daar niet woonde. Hij kon alleen in die gemeente een uitkering aanvragen en hij heeft 5 jaar in de gemeente gewoond voordat hij naar België verhuisde. Verder heeft de man veel contacten en familie in de gemeente en heeft hij geen binding met een andere gemeente in Nederland.

Geen voorrangsverklaring door ‘eigen schuld’

Veel gemeenten verlenen geen voorrangsverklaring wanneer het woonprobleem uw eigen schuld is. Uit huis gezet vanwege een huurschuld? Dan komt u vaak alleen in aanmerking als het niet uw schuld is dat u de huur niet langer kon betalen, bijvoorbeeld omdat u was ontslagen. Veel gemeenten eisen ook dat u er alles aan heeft gedaan om een passende woning te vinden.

Zo oordeelde een rechter in Utrecht dat de noodsituatie was veroorzaakt door de man zelf. Hij had zijn moeder en zijn broer in huis genomen met als gevolg ernstig ruimtegebrek. Omdat het zijn eigen schuld was, werd de voorrangsverklaring afgewezen. Pas daarom op met het in huis nemen van andere mensen.

Vraag nu om advies!

In deze blog kan ik niet alle verschillende omstandigheden bespreken. Gemeenten hebben niet dezelfde regels over de voorrangsverklaring. Laat u daarom adviseren over uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.

Advocaat mr. Geert Verhoeven kan u helpen en adviseren. Hij heeft ervaring met het bestuursrecht en voorrangsverklaringen en hij helpt urgentiezoekende over heel Nederland. Misschien komt u in aanmerking voor een toevoeging of gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan de kosten van uw advocaat. U betaalt dan alleen een eigen bijdrage. Neem voor een gratis eerste gesprek contact op met advocaat Geert Verhoeven en vraag of hij u kan helpen: 070 302 40 30 of het contactformulier.

 

ShareTweetShare
Meer weten? Neem contact op met Kortman Advocaten Den Haag

Bel 070 302 40 30 of mail naar info @ kortmanadvocaten .nl
mr. G.A. (Geert) Verhoeven

mr. G.A. (Geert) Verhoeven

Neemt de tijd en moeite om het recht op een begrijpelijke manier uit te leggen. Geeft helder en duidelijk advies over het bestuursrecht en het personen- en familierecht. Lees hier meer over mr. G.A. (Geert) Verhoeven.

GerelateerdArtikelen

urgentieverklaring gemeente
Bestuursrecht

Urgentieverklaring voor uw gemeente

door mr. G.A. (Geert) Verhoeven
23/06/2023

Ik heb veel geschreven over de urgentieverklaring (ook wel voorrangsverklaring genoemd) en waar uw gemeente naar kijkt bij uw aanvraag. In eerdere blogs heb ik uitgelegd wat een urgentieverklaring is en wat u moet doen bij een afwijzing van uw aanvraag. In deze blog schrijf ik over een bijzondere situatie...

Omzettingsvergunning
Bestuursrecht

Omzettingsvergunning en de leefbaarheidstoets

door mr. G.A. (Geert) Verhoeven
05/05/2023 - Geupdate op: 31/05/2023

Wat is een omzettingsvergunning? Wat zijn de voorwaarden en vereisten? Een omzettingsvergunning kan een oplossing zijn voor de bestaande woningnood. Bij een omzetting verandert de eigenaar één woning naar meerdere kamers. De kamers kunnen dan apart worden verhuurd, maar hebben vaak geen eigen voordeur. In sommige gevallen delen de bewoners...

verkeersbesluit illustratie verkeersborden

Verkeersbesluit: wat te doen als de verkeerssituatie verandert?

16/02/2023 - Geupdate op: 05/05/2023
Niet tijdig beslissen visualisatie met een zandloper

Niet tijdig beslissen. Wat u kunt doen als de overheid niet snel genoeg beslist.

11/01/2023
Illustratie Welstand - Foto van Leohoho

Welstand: de redelijke eisen voor uw omgeving

26/09/2022
Handhaving en toezicht

Handhaving en toezicht: hoe oordeelt de rechter?

22/07/2022 - Geupdate op: 08/09/2022

Geef een antwoord Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente artikelen

Ter illustratie van familierecht rechtspraak
Omgang en gezag

Familierecht rechtspraak: alimentatie en verhuizing

door mr. G.A. (Geert) Verhoeven
30/08/2023

De rechtspraak in het familierecht staat niet stil. Het is voor mij als advocaat van belang om op de hoogte te blijven van de beslissingen van rechtbanken en gerechtshoven. In deze blog bespreek ik, advocaat mr. Geert Verhoeven, twee uitspraken die mij opvielen. Bent u op zoek naar een advocaat?...

Lees meer
afbeelding vader kind kindgesprek

Het kindgesprek: mag het kind kiezen?

11/07/2023
urgentieverklaring gemeente

Urgentieverklaring voor uw gemeente

23/06/2023
Omzettingsvergunning

Omzettingsvergunning en de leefbaarheidstoets

05/05/2023 - Geupdate op: 31/05/2023
alimentatie wijzigen

Alimentatie wijzigen: wat is mogelijk? Twee voorbeelden

07/04/2023 - Geupdate op: 03/05/2023

Kom werken bij Kortman Advocaten Den Haag

Vacature advocaat

Vacature advocaat

Kom werken bij Kortman Advocaten Den Haag - Vacature Advocaat Kortman Advocaten heeft een vacature voor een zelfstandige en ondernemende advocaat. Wij zijn op zoek naar advocaat-ondernemers. Zoekt u – alleen of met meerdere advocaten - aansluiting bij een advocatenkantoor in Den Haag?...

door mr. H.C.M. (Harry) Kortman
07/05/2020 - Geupdate op: 07/03/2022
  • Onze Algemene Voorwaarden
  • Klachten regeling
  • Privacy verklaring

© 2020 Kortman Advocaten Den Haag

Geen resulaten
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Rechtsgebieden
  • Advocaten
  • Tarieven
  • Actueel
  • Contact

© 2020 Kortman Advocaten Den Haag

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Deze website gebruikt cookies. Wanneer u doorgaat bij het gebruik van deze website geeft u automatisch toestemming voor het gebruik van deze cookies. Meer info? Lees onze Privacy verklaring.