dinsdag, juni 18, 2024

CBR

Bij Kortman Advocaten vindt u uw advocaat die ervaring heeft met besluiten van het CBR. Een veel voorkomende beslissing van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) is het schorsen van een rijbewijs vanwege een vermoeden dat de bestuurder niet langer beschikt over de rijvaardigheid voor het besturen van een auto of omdat u bent aangehouden onder invloed van alcohol of drugs. Het CBR neemt de beslissing volgens de regels van het bestuursrecht.

Vermoeden van rijgeschiktheid

De wet geeft verschillende situaties die doen vermoeden dat iemand niet langer beschikt over voldoende rijgeschiktheid, zoals het verkeerde pedaal intrappen, de rem verkeerd gebruiken of slingeren op de weg. Een andere reden dat het CBR besluit tot een onderzoek is het gebruik van alcohol en drugs. Het is goed om te weten dat een beginnende bestuurder minder mag gebruiken dan een ervaren bestuurder.

Het vermoeden begint vaak bij een melding van de politie. In een proces-verbaal schrijft de politieagent wat er is gebeurd en waarom de agent denkt dat de bestuurder niet veilig kan rijden. Dit proces-verbaal kunt u opvragen en moet u goed bestuderen!

Het onderzoek

Nadat de politie een melding heeft gedaan bij het CBR, stelt het CBR vaak een onderzoek in. Afhankelijk van de melding legt het CBR een onderzoek op naar de rijvaardigheden of naar het gebruik van alcohol en drugs van de bestuurder. Dit onderzoek kan bestaan uit een theoriegedeelte (een toetst met vragen over het verkeer) en een praktijkgedeelte (een testrit). Het onderzoek naar alcohol- en drugsgebruik bestaat uit een lichamelijk en psychologisch onderzoek. De kosten voor het onderzoek moet de bestuurder zelf betalen.

Het onderzoek is bedoeld om er achter te komen of de bestuurder geschikt is om een auto te besturen of niet. Tijdens het onderzoek mag een bestuurder vaak niet rijden totdat het onderzoek is afgerond. Het rijbewijs is dan tijdelijk ‘geschorst’. Dit kan heel vervelend zijn. Zonder rijbewijs mag u niet met de auto naar uw werk of familie.

Het rijbewijs schorsen mag niet altijd. Alleen wanneer er voldoende vermoeden bestaat dat de bestuurder niet beschikt over voldoende rijvaardigheden of de bestuurder het alcohol- of drugsgebruik niet onder controle heeft, mag het rijbewijs worden geschorst. Voor alcoholgebruik kent de wet specifieke regels of het CBR een besluit mag nemen om uw rijbewijs (tijdelijk) te schorsen.

Uitslag onderzoek

Na de uitslag van het onderzoek neemt het CBR een tweede besluit over uw rijvaardigheid of alcohol- of drugsgebruik. Besluit het CBR dat u niet mag rijden, dan wordt u rijbewijs ongeldig. In de brief staat waarom het CBR vindt dat u niet meer mag rijden. Blijkt uit het onderzoek dat u veilig kunt rijden, dan krijgt u uw rijbewijs terug.

Het CBR moet binnen een bepaalde tijd een beslissing te nemen over uw rijbewijs.

Waar kan een CBR advocaat u mee helpen?

Tegen de beslissing om u een onderzoek op te leggen en uw rijbewijs te schorsen kunt u bezwaar indienen. Ook tegen de beslissing van het CBR over de uitkomst van het onderzoek is dit mogelijk. Gedurende de behandeling van uw bezwaarschrift mag u vaak niet rijden. Als u spoedeisend belang heeft, kunt u de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening. De rechtbank kijkt dan zo snel mogelijk naar uw zaak om te bepalen of uw rijbewijs terecht is geschorst of ingetrokken.

Laat u bij een besluit van het CBR bijstaan door een advocaat

Bij Kortman Advocaten kunnen wij u adviseren over de te nemen stappen. Neem voor een eerste gratis gesprek contact op: 070 302 40 30 of het contactformulier.

Meer over......

Recente artikelen

Kom werken bij Kortman Advocaten Den Haag

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.