Nederlanders die een pensioen of uitkering ontvangen uit Nederland maar in het buitenland wonen, moeten zich verzekeren tegen ziektekosten via het Centraal Administratiekantoor (CAK). Met verschillende landen is afgesproken dat het land dat het pensioen betaalt, verantwoordelijk is voor de ziektekosten van de gepensioneerde. U kunt dit alleen regelen via het CAK. Een andere Nederlandse of buitenlandse zorgverzekering mag niet. U betaalt voor de verzekering een eigen bijdrage, de buitenlandbijdrage.
Over het CAK en de buitenlandbijdrage is veel te doen. In deze blog bespreek ik de buitenlandbijdrage, de berekening daarvan en wat u tegen de beslissing kunt doen.
Hoe berekent het CAK de bijdrage?
Het CAK berekent de hoogte van uw eigen bijdrage aan de hand van uw inkomen, de standaard zorgpremie in Nederland en in welk land u woont. Het CAK gebruikt daarvoor de gegevens van de Belastingdienst en kijkt naar uw woonland omdat daar de kosten voor zorg hoger of lager kunnen zijn dan in Nederland. Daar houdt het CAK rekening mee in de berekening. Probeer eens zelf de rekenmodule verdragsbijdrage op de website van het CAK!
Uitzonderingen op de berekening zijn er niet. Ook niet als de verzekering die u ontvangt niet alle voorzieningen dekt in het land waar u woont. U kunt dan een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Het afsluiten van een extra zorgverzekering is volgens de rechter geen reden om de buitenlandbijdrage te verlagen. Volgens de rechter zou de ‘woonlandfactor’ in de berekening het verschil moeten opvangen.
Wanneer berekent het CAK de bijdrage?
In de meeste gevallen moet het CAK de hoogte van de bijdrage vaststellen vóór 30 september van het jaar dat volgt op het jaar waarover een eigen bijdrage is verschuldigd. Dit is een ‘voorlopige’ vaststelling van de buitenlandbijdrage. Binnen zes maanden nadat uw aanslag inkomstenbelasting definitief is geworden, kan en moet het CAK u een definitieve berekening sturen.
Soms heeft het CAK meer dan zes maanden nodig om uw buitenlandbijdrage vast te stellen. Ook dan moet u de bijdrage betalen. Pas na vijf jaar mag het CAK niet langer van u vragen om de buitenlandbijdrage te betalen. Alleen dan mag u er op vertrouwen dat u de bijdrage niet langer hoeft te betalen, volgens de rechtbank en de hoogste rechter.
Wat kunt u doen als u het niet eens bent met de bijdrage?
U kunt bezwaar maken tegen de beslissing. Zorg ervoor dat u het bezwaar op tijd indient, u duidelijk maakt met welke beslissing u het niet eens bent en waarom niet. Lees voor meer tips mijn blog over bezwaar maken: Tips voor een bezwaarschrift.
Vragen of wilt u meer informatie van een advocaat?
Heeft u vragen? De advocaten van Kortman Advocaten hebben ervaring met het bestuursrecht en kunnen u adviseren of bijstaan op verschillende onderwerpen. Neem voor een vrijblijvend gesprek contact op met mr. G.A. Verhoeven en vraag of hij u kan helpen: 070 302 40 30, per e-mail of het contactformulier.
Ik vraag me af of de buitenlandregeling CAK ook geldt als iemand de nationaliteit van het emigratie land aanneemt na verloop van tijd. En dan afstand doet van de Nederlandse nationaliteit.