Bouwvergunning: afwijken als uitzondering
De belangrijkste regels over wat u mag bouwen en waar u mag wonen, werken of recreëren staan in het bestemmingsplan (of in sommige gemeenten: het omgevingsplan). In dit plan staat wanneer de gemeente een bouwvergunning verleent en wanneer niet. Soms passen die plannen niet bij uw situatie. U kunt in dat geval aan de gemeente vragen om een uitzondering te maken op de regels. U vraagt dan om een bouwvergunning om af te wijken van het bestemmingsplan.
De advocaten van Kortman Advocaten hebben ervaring met het omgevingsrecht en vastgoed. In deze blog legt advocaat mr. G.A. Verhoeven uit wie de bevoegdheid heeft om de uitzondering te maken en geeft hij een voorbeeld uit de rechtspraak.
Wie maakt de uitzondering?
Het college van burgemeester en wethouders bepaalt of u mag afwijken van het bestemmingsplan. In veel gevallen moet ook de gemeenteraad akkoord zijn met de uitzondering. De gemeenteraad stelt namelijk het bestemmingsplan vast en beslist daarom ook over het afwijken daarvan.
De rechter heeft niet de bevoegdheid om af te wijken. U kunt daarom niet aan de rechter vragen om voor uw geval een uitzondering te maken. De rechter toetst alleen of de gemeente goed heeft gemotiveerd waarom wel of niet wordt afgeweken van het bestemmingsplan. En heeft de gemeente in de motivering rekening gehouden met alle belangen? Is de beslissing evenredig? Deze verdeling van taken heeft de hoogste bestuursrechter onlangs bevestigd in een uitspraak gedaan over de bevoegdheid om af te wijken.
Het is daarom belangrijk dat u goed uw belangen kenbaar maakt aan de gemeente. Een advocaat kan u daarbij helpen.
Voorbeeld van een uitzondering voor een bouwvergunning
Een voorbeeld: de gemeente Den Haag weigerde een bouwvergunning te verlenen om een leegstaande winkel te verbouwen naar een woning. In de winkelstraat mag volgens het bestemmingsplan niet op de begane grond worden gewoond en de gemeente weigerde om een uitzondering te maken. In een winkelstraat zijn volgens de gemeente alleen winkels toegestaan op de begane grond. De rechtbank oordeelde dat de gemeente de beslissing niet goed had gemotiveerd. Voor andere leegstaande winkels was al een bouwvergunning verleend om de begane grond te verbouwen naar een woning. Er is een grote behoefte aan woonruimte in de populaire wijk Zeeheldenkwartier en de gemeente moet daarom een andere beslissing nemen of heel goed motiveren waarom er toch geen bouwvergunning wordt verleend.
Vraag om advies over uw situatie!
Is in uw omgeving een bouwvergunning verleend waar u het niet mee eens bent? Of is uw aanvraag voor een bouwvergunning afgewezen? Neem dan snel contact op met advocaat mr. G.A. Verhoeven om te vragen of hij u kan helpen: 070 302 40 30 of via het contactformulier. Tijdens een eerste gratis gesprek informeert hij u over de mogelijkheden.
Kijk voor meer informatie naar onze pagina over het omgevingsrecht.