De zieke werknemer en Corona. Arbeidsrecht in tijden van Corona¹ – Deel 2. In deze tijden volgt u als werkgever natuurlijk de richtlijnen van het RIVM, drukt u uw werknemers op het hart om toch ook deze richtlijnen te volgen en laat u uw werknemers thuis werken. Dat laatste uiteraard voor zover dat kan natuurlijk. En met al deze maatregelen probeert u te voorkomen dat uw werknemers ziek worden. Maar nu worden er werknemers ziek? Of u had al werknemers die ziek waren voor dat de Coronacrisis uitbrak?
Wat moet u met een zieke werknemer en Corona?
De Coronacrisis brengt geen verandering in de manier waarop u als werkgever om moet gaan met zieke werknemers. Vallen zij ziek uit tijdens de Coronacrisis? Dan moeten de werknemers zich gewoon ziek melden en moet u gewoon het loon doorbetalen. Waren de werknemers al ziek voor de Coronacrisis, dan verandert er eigenlijk weinig.
Re-integratie van de zieke werknemer en Corona
Het knelpunt bij de zieke werknemer in tijden van Corona betreft de re-integratie. Re-integratie is erop gericht dat de zieke werknemer terugkeert in zijn eigen functie en, als dat niet kan, in een andere functie. Kan een werknemer vanuit huis re-integreren, ga dan vanuit huis re-integreren. Kan de re-integratie niet vanuit huis plaatsvinden, zoek dan naar mogelijkheden om op het werk te re-integreren en als ook dat niet lukt, maak dan erg goede schriftelijke afspraken over de re-integratie en waarom re-integratie op dat moment niet lukt. Dat is nodig omdat het UWV bij de beoordeling van de re-integratie inspanningen rekening houdt met de stagnatie wegens Corona. En dat moet dan wel een plausibel verhaal zijn.
Hoe voldoe ik als werkgever aan de re-integratie verplichting in tijden van Corona?
Kijk, stel dat de zieke werknemer werkt aan de lopende band van een autofabriek en deze is voor onbetaalde tijd gesloten als gevolg van de Coronacrisis….tja dan lijkt het logisch dat de re-integratie stagneert. Het is nagenoeg onmogelijk om aan de re-integratie verplichtingen te voldoen. Maar stel nu dat de zieke werknemer, uw “webmaster / head of social media” is en gewoon de werkzaamheden thuis kan doen? Dan lijkt Corona niet in de weg te staan van re-integratie vanuit huis…… Als u werknemers heeft van wie de twee jaar loondoorbetalingsverplichting bijna voorbij is en die een WIA uitkering krijgen, vraag dan gewoon een opzegvergunning aan bij het UWV. Als deze wordt toegekend kunt u de arbeidsovereenkomst gewoon opzeggen. Vergeet ook niet om bij het UWV een aanvraag in te dienen voor de compensatie van de transitievergoeding. Die moet u wel eerst betalen.
Een laatste tip: vergeet zieke werknemers niet aan te melden bij uw verzuim verzekeraar.
Natuurlijk kunt u altijd contact opnemen als u vragen heeft of concreet advies wenst. Neem voor een eerste gesprek contact op: 070 302 40 30 of gebruik het contactformulier.
1. Geïnspireerd op: Gabriel Garcia Marquez: Liefde in tijden van cholera
Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Tijdens de coronaperiode heb ik mijn heup gebroken, en ben nu thuis aan het re-integreren. Door een goede advocaat arbeidsrecht heb ik afspraken kunnen maken met mijn werkgever hierover. Komend jaar hoop ik weer op het werk te kunnen zijn, maar nu nog even een poos thuis blijven.